Downsizing

recensie DownsizingDe dramafilm Downsizing heeft de oplossing voor de overbevolking en klimaatverandering. Mensen verkleinen, zodat ze kunnen leven in een kleinere wereld, waarin ze minder energie verspelen. Wat wij van Downsizing vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Overbevolking en klimaatverandering is onoverkomelijk. De oplossing is ophanden als een Noorse wetenschapper mensen kan laten krimpen. Een koppel uit de middenklasse spaart alles bij elkaar om zichzelf ook te laten krimpen. Alles zodat ze kleiner kunnen leven, wat ook veel minder geld kost. Gaat dit ze meer zekerheid geven?

Ons eindoordeel?

Vroeger had je Honey, I Shrunk the Kids en de vervolgen. Ontzettend vernieuwend voor die tijd. Downsizing deed ons op voorhand dan ook wel aan die films denken. Er is alleen één groot verschil. De Honey-films zijn blijven hangen en dat zal Downsizing niet doen. Waarom?

Puur en alleen omdat je een bepaalde verwachting hebt. Die komt op het begin ook wel uit, want dat begin is leuk en beantwoordt de vragen waar je zelf mee zit. Het verschil tussen grote en kleine mensen wordt daarin ook meermaals on beeld gebracht.

En toen was het geld ineens op denken wij. Want dat verschil in werelden zien we amper meer terug. Alleen nog maar heel af en toe, heel subtiel. Er gaat zich een film afspelen in de kleine wereld, bijna los van het begin. En die film is ontzettend gewoontjes en op het saaie af. De vluchteling was nog wel grappig, maar deed ook afbreuk. Want zo een serieus onderwerp werd ineens ondergeschikt. Teveel kanten ging het ook op. Waar gaat het nu om? Om wie gaat het? Te veel informatie krijg je.

Downsizing begon leuk en vermakelijk, maar houdt dat bij lang en na niet vast. Helemaal jammer, omdat Alexander Payne er toch wel heel goed opstond bij ons na zijn vorige film Nebraska.

Regie: Alexander Payne
Cast: Matt Damon | Christoph Waltz | Hong Chau | Kristen Wiig 
Speelduur: 135 minuten

Share

4 gedachtes over “Downsizing

  1. Was zelf ook enorm teleurgesteld en zoals jullie ook schrijven is de setup heel erg goed. Het is vanaf het moment dat Damon klein wordt dat de film geen focus heeft en daardoor steeds minder interessant wordt. Zelf had ik bv. de verwachting dat er nog een dreiging zou zijn voor de kleine mensen of dat er nog meer conflict zou zijn met z’n vrouw. Een film die potentie had, maar het helaas onvoldoende heeft kunnen waarmaken.

  2. Ik heb deze film toevallig begin september gezien in het vliegtuig naar New York. En ook ik was teleurgesteld. Het begint heel leuk, maar daarna wordt het zo saai. Er gebeurt te weinig en ze blijven inderdaad ook te veel in de wereld van de kleine mensjes.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.