Door Wilskracht Sterk

recensie Door Wilskracht Sterk

De korte documentaire Door Wilskracht Sterk gaat over een Arnhems amusementsorkest. Door sanering dreigen zij hun deuren te moeten de sluiten, maar de leden willen dit voorkomen. Wat wij van Door Wilskracht Sterk vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Door Wilskracht Sterk is een amusementsorkest in Arnhem die bestaat uit de buitenbeentjes van de samenleving. Ze dreigen alleen te worden weggesaneerd. Voorzitter Rien en zijn zoon Rico, die de dirigent van het orkest is, nemen maatregelen. Ze willen namelijk niet dat de leden geen sociale contacten meer hebben.

Ons eindoordeel?

Verenigingsleven zoals Door Wilskracht Sterk is iets heel belangrijks in onze maatschappij. Sociale contacten gaan bijvoorbeeld eenzaamheid tegen. Alleen wat niet iedereen begrijpt, is dat dit ook geld kost voor de gemeente. Geld dat ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Dat er dan keuzes moeten worden gemaakt, is erg pijnlijk. Zowel voor de gemeente als alle mensen die in dit geval bij het orkest zijn aangesloten.

In deze documentaire zien we alleen de kant van het verenigingsleven, wat wij een gemis vinden. Ja, je ziet de pijn, en ja je ziet de worsteling, maar we hadden juist die discussie willen zien. Nu is alles belicht vanaf één kant. Daarnaast hebben we na het zien nog een hoop vragen die onbeantwoord blijven. Jammer is dat. Vooral omdat we niet weten waarom de gemeente deze keuze heeft gemaakt.

We vinden het jammer dat Door Wilskracht Sterk bij ons meer vragen oproept dan dat deze ze beantwoordt. Ja, we zien de pijn van de leden, maar die pijn zal de gemeente hen niet zomaar opleggen. Daar zit ook een verleden aan vast. Nu lijkt het makkelijk scoren over de rug van de gemeente, wat vast niet de bedoeling is.

Door Wilskracht Sterk kun je op zondag 15 december om 23.15 uur zien op NPO 3, dankzij Teledoc Campus. Jonge filmmakers en producenten kunnen door die Campus ervaring opdoen.

Regie: Nina Karim van Oort
Cast: –
Speelduur: 24 minuten

Share

Wil je reageren?