Dogborn

recensie Dogborn

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm Dogborn gaat over een dakloze tweeling. Als ze koerier worden, moeten ze twee meisjes vervoeren. Wat is een nieuwe toekomst hen waard? Wat wij van Dogborn vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Als dakloze ben je vaak onzichtbaar voor passanten. Zo ook voor een broer en zus, die tweeling zijn. Uiteindelijk willen ze een huis, dat is hun droom. Die droom komt dichterbij als ze koerier worden. Als blijkt dat ze twee meisjes moeten vervoeren, is de vraag of ze er alles voor over hebben om het dakloze leven achter hen te laten.

Ons eindoordeel?

Ethiek staat centraal in Dogborn. Je kunt er als kijker niet omheen. Wat is goed en wat is fout? En wie doet goed en wie doet fout? En als je een keuze voor jezelf maakt, ben je dan fout bezig? Allemaal vragen die je als kijker wel kunt beantwoorden. Mijn keuze was snel gemaakt, maar ik zit dan ook lekker in mijn rijtjeswoning en heb niets te klagen. Oordelen over een ander is ook zo makkelijk. Dat maakt dat de makers in ieder geval de vinger op de zere plek legt.

Ik had graag meer geweten over de tweeling. Nu ontbreekt informatie, waardoor ik mijn oordeel dus sneller klaar had. De binding met de tweeling was zelfs minder dan met de twee meisjes die ze vervoeren. Wie weet wat ze hebben meegemaakt. Je ziet overigens lang niet alles, maar kunt het wel invullen. Op een respectvolle manier brengen ze het verhaal tot je. Helemaal als het einde nadert. Ook zie je dingen die er wellicht helemaal niet zijn. Dat maakt inzichtelijk hoe de broer en zus in de spagaat zitten. Het perspectief vanuit wie je het bekijkt, is daarbij een belangrijk element.

In Dogborn kan je ethisch gezien niet anders dan een oordeel vellen over datgene wat je ziet. Een stukje historie over de tweeling was fijn geweest, daar waar je meer gevoel hebt bij de twee meisjes. Wat kan onze wereld toch vies zijn!

Regie: Isabella Carbonell
Cast: Philip Oros | Silvana Imam | Emma Lu | Mia Liu
Speelduur: 84 minuten
Releasedatum: 13-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.