Die Wannsee Konferenz

recensie Die Wannsee Konferenz

De dramafilm Die Wannsee Konferenz gaat over een bijeenkomst tussen kopstukken van het naziregime, om te praten over de ‘Endlösung’. Wat wij van Die Wannsee Konferenz vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Op 20 januari 1942 vindt er in Berlijn een conferentie plaats met meerdere belangrijke kopstukken van het naziregime. Nazileider Reinhard Heydrich is er daar een van. Hij legt aan partijgenoten voor hoe ze op een gemakkelijke manier van de Joden af kunnen komen, vandaag de dag bekend als de ‘Endlösung’.

Ons eindoordeel?

Die Wanssee Konferenz is een lange zit. Een historische zit, dat ook, want op waarheid gebaseerd en op dezelfde locatie als destijds. Een huis gevuld met pennenlikkers, pratend over mensen alsof ze vee zijn. Zeer choquerend, wetende dat dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en is uitgevoerd.

Maar wat saai zeg, deze uitvoering. Ondanks het onderwerp waar de mannen het over hebben, zit er verdomd weinig jus bij. Eerder geen jus. Het ontbreekt aan overtuiging in het acteerwerk, er zit geen spanning in en herkenning aan WOII is er ook al weinig, op enkele namen na. Doordat het een en dezelfde locatie is, beperkt de film zich in de daardoor in de uitvoering. Je krijgt als kijker niets mee van de oorlog die zich buiten afspeelt. Dat moet natuurlijk ook niet, iedere oorlog is al erg genoeg, het zou alleen wel meer gevoel geven bij het onderwerp dat men bespreekt.

Daarnaast lag de nadruk een paar keer wel heel erg op de betreffende notulen. Zo van, kijk, dat is dus de notulen waarover heel deze film gaat. In die notulen staat waar je nu naar kijkt. Het script dus. Een beetje het promoten van de eigen film in de film zelf. Onnodig was dat, die nadruk.

Die Wanssee Konferenz is een saaie, lange zit, zonder jus, ondanks het schokkende onderwerp dat op de agenda staat. Daarnaast lag de nadruk iets teveel op de notulen, wat totaal overbodig was. Net iets teveel zelfpromotie was dat. De filmposter verdient wel dikke complimenten!

Regie: Matti Geschonneck
Cast: Fabian Busch | Jakob Diehl | Philip Hochmair | Godehard Giese
Speelduur: 108 minuten
Releasedatum: 7-4-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.