Dicktatorship

recensie Dicktatorship

De documentaire Dicktatorship gaat over het Italiaanse stel Gustav en Luca. Zij gaan op onderzoek uit waarom Italië zo een machocultuur kent. Wat wij van Dicktatorship vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Gustav en Luca zijn een Italiaanse stel die helemaal klaar zijn met het machogedrag van mannen in hun land. Ze maken een roadtrip om te onderzoeken waarom Italië zo een machocultuur kent. Is het iets cultureels of zit het in de genen. Zo een beetje iedereen interviewen ze.

Ons eindoordeel?

De meeste Italiaanse mannen hebben een probleem met vrouwen, alleen vinden ze dat zelf niet. Uit Dicktatorship blijkt dit allemaal. Die mannen zijn zo geïndoctrineerd, dat ze de werkelijkheid verdraaien. En dan ook nog eens zeggen dat het in de genen zit. Koekoek. Ik ben een man. Die huilen ook gewoon. Ik uit mijn gevoel (soms). Ik ben gelijk aan een ieder. Een ieder is gelijk aan mij. Zo moeilijk is dat niet, hoor. Daar hoef ik niet voor naar anderen te kijken. Hoe je zelf niet behandeld wilt worden, zo behandel je een ander ook niet.

Het (komische) regisseursduo doet wat ons betreft wel wat afbreuk aan de belangrijke boodschap van de documentaire. Ze proberen het luchtig te maken en maken er af en toe een soort sketch van. Het is haast een mockumentary. Niet nodig, al zal dan zijn geweest om ook de criticasters mee te krijgen. Om heel eerlijk te zijn denken we dan weer niet dat juist die criticasters deze documentaire gaan bekijken. Daar zijn ze waarschijnlijk te koppig voor. Kortom, de documentaire is voor de voorstanders en die hoef je niet te overtuigen. En dus was de sketch ook niet nodig. Een groot pluspunt is dan weer dat ze voor- en tegenstanders interviewen. Zelfs een bekende Italiaanse mannelijke pornoster komt aan het woord. Ze gaan de confrontatie niet uit de weg.

Dicktatorship heeft een hele belangrijke boodschap voor mensen die nog niet weten dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Alleen vragen we ons af of die mensen überhaupt geïnteresseerd zijn in deze te sketch-achtige documentaire!

Regie: Gustav Hofer | Luca Ragazzi
Cast: Gustav Hofer | Luca Ragazzi
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.