Dick Johnson is Dead

Dick Johnson is Dead recensie

De documentaire Dick Johnson is Dead gaat over het afscheid van Dick door de ziekte Alzheimer. Zijn dochter besluit alternatieve eindes te filmen, met haar vader in de hoofdrol. Wat wij van Dick Johnson is Dead vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Dick Johnson is alleenstaand, lijdt net als zijn overleden vrouw aan Alzheimer en woont duizenden kilometers weg van zijn twee kinderen. Zijn dochter neemt hem in huis en besluit hem te filmen. Dit op een bijzondere manier, want hoewel Alzheimer hem uiteindelijk zijn normale wereld zal doen ontnemen, zijn er ook genoeg andere alternatieve mogelijkheden waaraan Dick kan overlijden.

Ons eindoordeel?

Als je ouders een wat latere leeftijd bereiken, dan zie je dat ze steeds meer kwaaltjes krijgen. Een meer dan vervelend kwaaltje is Alzheimer, wat terug doet denken aan een inmiddels al lang overleden oma. Dick Johnson is Death is dan ook een confronterende en pijnlijke documentaire. Máár, wel een die je met een lach achterlaat. Een feelgood documentaire dus.

De oprechtheid straalt er vanaf. Zowel de acterende vader als de filmende dochter genieten, ondanks dat ze weten dat het einde nadert. Ze brengen namelijk tijd met elkaar door en tijd is onbetaalbaar bij Alzheimer. Dat kan heel snel gaan. Zo snel zelfs dat de persoon er fysiek nog wel is, maar psychisch niet meer. Afscheid nemen terwijl iemand nog leeft is dan ook pijnlijk. Hoe grappig is het dan dat ze verschillende manieren bedenken waarop de vader ook dood kan gaan. Stuntmannen nemen daarbij de gevaarlijke scènes op zich. Wat een mooie man ook, Dick. Die doet gewoon mee, want het houdt hem scherp. En het einde was toch onverwachts, om eerlijk te zijn. Daar hadden we wat anders verwacht.

Dick Johnson is Dead zorgt op een bijzondere manier dat afscheid nemen ook luchtig kan. Het belangrijkste is dat vader en dochter tijd met elkaar doorbrengen en tijd is onbetaalbaar. Een liefdevol, pijnlijk maar ook luchtig portret over het verlaten van een wereld waar je fysiek nog gewoon aanwezig bent.

Regie: Kirsten Johnson
Cast: Dick Johnson | Kirsten Johnson
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.