Dichterbij

recensie Dichterbij

De korte documentaire Dichterbij gaat over de ‘Dakloze Dichter’ Hilmano. Hij wil niets liever dan beroemd worden om zijn poëzie. Zijn drugsgebruik bemoeilijkt deze wens. Wat wij van Dichterbij vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hilmano van Velzen is de ‘Dakloze Dichter’, die beroemd wil worden met zijn gedichten. Een verslaving en een sterk karakter zitten hem alleen wel in de weg. Staand voor supermarkten, vragend om een beetje aandacht en geld. Geld waar hij vervolgens weer drugs en drank van kan kopen. En dan ook nog eens zoeken naar bevestiging van zijn vader, want dat is waar het mee begon.

Ons eindoordeel?

Hilmano uit Dichterbij is een bijzonder markant persoon. Dat zie jij als kijker, dat zien andere mensen om hem heen en dat weet hij zelf ook. Hij draagt het uit. Met trots haast. Als het gaat om het dichten is dat ook wel terecht, maar zijn zelfdestructieve gedrag is dat niet te rijmen.

Een man die alleen maar bezig is zich te bewijzen, maar daar ook in doorslaat. Op zoek naar bevestiging, maar daardoor alleen maar schoppen. Doen wat je zelf wilt. Mensen manipuleren door er omheen te draaien. Dat is niet goed. Voor niemand niet. Ook niet voor hem en zijn geliefde Iris, die ook niet vrijuit gaat. Een man ook met een prachtige stem, waarmee hij zijn mooi geschreven gedichten opdicht.

Dichterbij is een mooi en intiem gefilmd portret over een zelfdestructieve talentvolle man. Zo goed kunnen dichten en dan zo met je talent omgaan. Jammer. Lieve kinderen: drugs maakt meer kapot dan je lief is!

Dichterbij maakt deel uit van Teledoc Campus.

Regie: Caroline Keman
Cast: Hilmano van Velzen
Speelduur: 26 minuten

Dichterbij poster
Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.