Desert Paradise

recensie Desert Paradise

De documentaire Desert Paradise gaat over een stadje in de Namibische woestijn. Dat stadje lijkt te worden opgeslokt door de woestijn nadat de diamantmijn sluit. Haar inwoners proberen dit te voorkomen. Wat wij van Desert Paradise vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Het afgelegen stadje Oranjemund in de Namibische woestijn lijkt al haar weelde te verliezen door de sluiting van een diamantmijn. Aan haar zwarte en witte gemeenschap nu om te bekijken hoe ze een zo duurzaam mogelijke stad kunnen creëren. Gaat de stad ten onder aan het zand, of lukt het de inwoners?

Ons eindoordeel?

Als je van ruimtelijke ordening houdt, dan is Desert Paradise een documentaire voor jou. Nu ben ik planoloog van beroep, dus dat maakte het voor mij interessant. Je ziet niet alleen de stad, maar ook de mens die de stad maakt zoals je hem ziet en beleeft. Dat maakt ruimtelijke ordening zo mooi. Vooruitkijken naar de toekomst, dromen over de toekomst, zonder dat er ook nog maar een steen gestapeld is om je doelen te bereiken.

Als kijker observeer je vooral de inwoners die niet lijken te willen accepteren dat het gedaan is met hun stad. Je kunt er wel een toeristisch oord van willen maken, maar wat heb je daar te zoeken als toerist. In het midden van de woestijn, waar niets te doen is. Het zijn dan ook de optimisten die nog toekomst zien en de realisten die twijfels hebben. Helemaal omdat de inwoners het zelf willen bedenken, zonder hulp van buitenaf. Die hulp van buitenaf heeft ze weliswaar tot het stadje gemaakt dat ze nu zijn, maar vertrekt ook zodra er geen diamant meer te vinden is. Niet te vertrouwen dus! Aan de andere kant, dit is precies wat de in Nederland aankomende Omgevingswet beoogt (hele dikke knipoog).

Als kijker observeer je vooral en aanschouw je de discussies in Desert Paradise. Overigens zie je ook de prachtige natuur, want de woestijn komt er zeer goed vanaf in deze documentaire. Het einde was wel tekenend. Een snelweg zandvrij maken in de woestijn is net zoiets als water dragen naar de zee; onbegonnen werk. En als zelfs de dieren wegtrekken. Ja wat blijft er dan nog over. Een prettig wegkijkende documentaire over optimisme versus pessimisme.

Regie: Ike Bertels
Cast: –
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum:
22-4-2021 Movies That Matter | 29-4-2021 op Picl en Vitamine Cineville

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.