Den Skyldige (The Guilty)

Den skyldige The GuiltyDe thriller Den Skyldige (The Guilty) gaat over Asger. Hij is een geschorste politieagent die tijdelijk in de meldkamer moet werken. Daar krijgt hij een verontrustend telefoontje van een vrouw, die zegt te zijn ontvoerd. Dan begint de zoektocht. Wat wij van Den Skyldige vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Asger is politieagent, die als schrosing op de meldkamer moet zitten. Als hij op zijn laatste dag van de schorsing bijna weg gaat, komt er een noodoproep van een vrouw binnen. De vrouw is ontvoerd. Nog voordat Asger ook maar iets weet, wordt de verbinding verbroken. Een zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder begint, waarbij zijn telefoon het belangrijkste hulpmiddel is. Dan blijkt het misdrijf toch iets groter dan alleen maar een ontvoering!

Ons eindoordeel?

Kennen je van die hoorspelen op de radio van vroeger? The War of the Worlds bijvoorbeeld, wat toch echt wel de bekendste is. Aan een hoorspel doet Den Skyldige ons wel een beetje denken. Niet dat we zo oud zijn dat we die hoorspelen ook daadwerkelijk hebben meegemaakt, maar de verhalen kennen we natuurlijk. Wat zo belangrijk is bij een hoorspel, en ook bij Den Skyldige, is dat de verbeelding bijna al het werk doet. We zien enkel en alleen Asger in de meldkamer. Meer niet, alleen nog een paar collega’s. Met wie hij belt zien we niet. We weten alleen de namen, we horen alleen de stemmen en we horen alleen het achtergrondgeluid. Aan jou als kijker om je verbeeldingskracht dus te laten spreken.

Door de verbeelding het werk te laten doen, stijgt de spanning. Een spanning die wij voelden, maar zeer zeker ook in de bioscoopzaal voel- en hoorbaar was. Vele oehs en aahs kwamen voorbij. Het leuke was dat er af en toe ook nog wel onverwachtse grappen voorbij kwamen. Lekker uit het niets. Heerlijk. Lekker direct, maar heel even haalt dat de spanning van de film. De kijker kan dan even ademhalen en de spanning laten zakken.

De naam van de film is ook wel treffend. Als kijker word je namelijk nogal eens op het verkeerde been gezet. Hoe, wat, waar en waarom gaan we niet uitleggen, want dat kan het kijkgenot verpesten. Het is in ieder geval een film die ja laat nadenken. Misschien zelfs wel meedenken, want we betrapten ons erop dat we wel eens tips gaven aan Asger. Die interactie is misschien ook wel bedoeld door de regisseur, Gustav Möller. Of niet en blijkt het in de praktijk wel zo te werken.

Den Skyldige is een film die veel aan de verbeelding overlaat, spannend is en je tot het einde in het ongewisse laat. En dat alles in slechts één meldkamer. Knappe film en een knap regiedebuut. Trek je eigen conclusie zouden we zeggen, al is dat misschien wel een gewaagde uitspraak na het zien van de film.

Regie: Gustav Möller
Cast: Jakob Cedergren | Jessica Dinnage | Johan Olsen
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.