Dear Comrades!

recensie Dear Comrades!

De dramafilm Dear Comrades! gaat over Liudmila, die groot voorstander is van het communisme. Zij wil, net als de bestuurders, dat de arbeidsstakers hard worden aangepakt. Als dat dan gebeurt en haar dochter is onvindbaar, gaat ze toch twijfelen aan haar loyaliteit. Wat wij van Dear Comrades! vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Liudmila is een groot voorstander van het communisme en een lokale partijbestuurder in het zuiden van de Sovjet-Unie. We bevinden ons in het jaar 1962 als een lokale arbeidersstaking voor een tweespan zorgt in het land, maar ook bij Liudmila thuis. Haar dochter is namelijk voor de staking. De bestuurders willen de staking de kop indrukken en treden keihard op. Liudmila was het eens met hard optreden, maar als blijkt dat haar dochter na dat harde optreden wordt vermist, gaat ze toch twijfelen aan haar loyaliteit.

Ons eindoordeel?

Op het filmfestival van Venetië van 2020 won Dear Comrades! de speciale juryprijs. Dat niet alleen, want het is ook de inzending voor de Oscars namens Rusland. Die voor beste buitenlandse film dan uiteraard, want over het algemeen wint er een Engelstalige film – met uitzondering van 2020, want toen won Parasite.

Een mooi zwart-wit geschoten film, waaruit maar weer eens blijkt wat de waarde kan zijn van zwart en wit. Mooie contrasten en goed gebruik gemaakt van het licht, vooral als het donker intreedt; let maar eens op de donkere en lichte kleding, je weet meteen wie wie is. En, misschien niet geheel onbelangrijk, zwart en wit zijn twee tegenpolen. In deze film zien we ook twee tegenpolen. Enerzijds een moeder die groot voorstander is van het communisme en anderzijds haar dochter, die daar toch wat anders over denkt. De strubbeling van de moeder is vooral fraai verbeeld, waarbij je haar gaandeweg de film ziet veranderen. Van een grote en loyale voorstander ineens alleen nog maar aan je dochter kunnen denken. Van bikkelharde vrouw, naar een bezorgde, breekbare en in onzekerheid verkerende moeder. Niet heel raar, als je ziet welke bloederige en corrupte taferelen zich afspeelden.

Wel vond ik het jammer dat ik wat minder binding had met de dochter, waardoor je uiteindelijk ook emotioneel minder meeleeft met de moeder. DE opbouw van de film is goed, maar dit miste ik ook. Natuurlijk snap je met alles in je wat dit met een moeder kan doen – of vader, want dat had ook gekund -, maar omdat je de dochter minder goed kent, leef je minder mee. Had ik de dochter beter gekend, dan zou de film emotioneel gezien ook harder binnen komen.

Dear Comrades! is een fraai geschoten zwart-wit film die heel goed gebruik maakt van contrasten en licht. Ook zien we twee tegenpolen, waarvan je de dochter misschien beter had willen leren kennen, waardoor de film ook emotioneel gezien meer binnenkwam.

Regie: Andrey Konchalovskiy
Cast: Yuliya Vysotskaya | Vladislav Komarov | Andrey Gusev
Speelduur: 120 minuten

Releasedatum: 1-4-2021 | begin 2021 al te zien geweest op IFFR

Share

Een gedachte over “Dear Comrades!

Wil je reageren?