De Vliegende Hond

recensie De Vliegende Hond

De documentairefilm De Vliegende Hond gaat over kunstenaar Johannes, die zijn hond als eerste in de wereld zelfstandig wil laten vliegen. Wat wij van De Vliegende Hond vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Johannes is kunstenaar en een dromer. Een dromer die die dromer het liefste tot werkelijkheid wil brengen. Aangezien hij ook een groot hondenliefhebber is, wil hij zijn hond zelfstandig laten vliegen. Uiteraard komt die inspiratie van Laika, de eerste hond in de ruimte, die hij heeft gezien in een Russisch museum. Zijn hond Chayka heeft alleen een probleem. Die heeft hoogtevrees. Johannes wil Chayka van de hoogtevrees afhelpen door de angsten aan te gaan. Een film levert hem inkomsten op waardoor hij ook nog eens zijn Russische vriendin naar Nederland kan halen.

Ons eindoordeel?

De Vliegende Hond is vooral een vermakelijke documentairefilm. Het is namelijk niet alleen een documentaire, want een deel is ook fictie. Naast het vermakelijke is er ook nog eens genoeg emotie te zien. Want je denkt dat alles grappig bedoeld is, maar Johannes is iemand die echt durft te dromen. Dat blijkt heel duidelijk als hij samen met de filmleden aan tafel zit te eten, waarbij iemand zegt dat hij er niet alles voor over heeft. Johannes schiet in de verdediging en kookt vanbinnen. En dat is niet de enige keer.

De nut en noodzaak ontgaat ons een beetje, dat wel. Want waarom een hond willen laten vliegen. Wat wil je daarmee bereiken. Helemaal omdat hij ook nog eens de zorg voor zijn dochter heeft en een vriendin in Rusland die het liefste zo snel mogelijk naar Nederland wil. In gesprek met de filmproducent geeft Johannes aan niet geobsedeerd te zijn, omdat hij het doel niet uit het oog verliest. Nou, wij betwijfelen dat een beetje, want anders had hij misschien wel meer oog gehad voor zijn vriendin in Rusland, die graag naar Nederland wil. Aan de andere kant, dit zijn ook inkomsten voor hem, waardoor zij naar Nederland kan, dus hij moet het ook wel waarmaken. En beloofd is beloofd, dus alle ziel en zaligheid gaat in het project zitten.

De Vliegende Hond laat zien wat passie met iemand kan doen. Passie die misschien wel omslaat naar een obsessie, waardoor het echte doel uit oog wordt verloren. Maar ja, Johannes leeft graag op het randje, dus dat hoort bij hem. Het levert in ieder geval een vermakelijke documentairefilm op.

Regie: Johannes Hogebrink
Cast: Johannes Hogebrink
Speelduur: 75 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.