De Spiegel

recensie De Spiegel (The Mirror)

De biografische dramafilm De Spiegel (The Mirror) gaat over een zenuwinzinking van Aleksei. Door die inzinking herbeleeft hij zijn jeugd, wat niet de meest fijne jeugd was. Wat wij van De Spiegel vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Aleksei krijgt een zware zenuwinzinking. Tijdens die inzinking herbeleeft hij zijn jeugd opnieuw. Voor veel mensen is dat leuk, maar voor Aleksei niet, want zijn jeugd was niet rooskleurig. Zijn moeder, zijn eerste vriendinnetje en zijn vroegere huis komen voorbij.

Ons eindoordeel?

Tarkovski maakt met De Spiegel (1974) zijn meest persoonlijke film, want gebaseerd op zijn eigen leven. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd, wat Tarkovski deed overwegen te stoppen met regisseren. Gelukkig kwam het niet zover, maar dat geeft maar aan hoe deze film is ontvangen. Zouden wij bij kamp ‘voor’ of kamp ’tegen’ horen?

In ieder geval niet bij kamp ‘voor’. We vonden het namelijk een ontzettend moeilijke film. De eerste helft vonden we mooi en goed te volgen, maar vanaf ongeveer de helft was het bijna niet meer te volgen. De geschiedenislessen zijn mooi, maar daardoor ontstaat er ook een in onze ogen disbalans in de film. Natuurlijk, die gebeurtenissen zijn gekoppeld aan de tijd waarin Aleksei leefde, maar maakt er geen deel van uit. Wij zien die beelden eerder als beeldvulling in plaats van een aanvulling. Waar de zenuwinzinking van Aleksei vandaan komt is dan wel weer overduidelijk en goed verbeeld. De mooie beelden van vroeger (zwart-wit) versus de beelden van het heden (kleur) zijn daar heel helder in. Duidelijker kan haast niet.

Wij vinden De Spiegel tot nu toe de moeilijkste film die we van Tarkovski hebben gezien. Het verschil tussen vroeger en nu is duidelijk, maar vanaf halverwege de film voor ons te onsamenhangend.

Regie: Andrej Tarkovski
Cast: Nikolay Burlyaev | Valentin Zubkov | Evgeniy Zharikov
Speelduur:
107 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.