De Son Vivant

recensie De Son Vivant

De dramafilm De Son Vivant gaat over Benjamin, die ongeneeslijk ziek is. Een arts helpt hem en zijn moeder bij de tijd die resteert, want soms is genezing geen mogelijkheid. Wat wij van De Son Vivant vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Benjamin is een dramadocent die eigelijk acteur had willen zijn. Als een ernstige vorm van kanker wordt geconstateerd, wil hij dat in eerste instantie niet erkennen. Zijn moeder wil dat hij vecht voor zijn leven. Uiteindelijk belanden ze bij dokter Eddé, die het leven dat nog resteert dragelijker wil maken voor zijn patiënten. Genezing is namelijk niet altijd mogelijk, waarbij acceptatie en berusting ook kan helpen.

Ons eindoordeel?

Ik moet er niet aan denken om zo een proces door te maken, zoals zowel Benjamin als zijn moeder doormaken in De Son Vivant. Weten dat je doodgaat en je voor bereiden op het einde. Een einde aan het leven op aarde en je zoon zien overlijden. Je haar gaat bij voorbaat al omhoog staan, bij deze machteloosheid. En hoewel de film een gevoelige snaar weet te raken, ligt het er soms ook iets te dik bovenop. Tranen met tuiten had ik verwacht, maar die bleven achterwege.

Vier seizoenen krijg je te zien. Vier seizoen waarin weer iets anders gebeurt. De enige zekerheid die je als kijker krijgt is dat het bergafwaarts gaat met Benjamin. Een man met een passie voor zijn vak en een man die niet van opgeven weet. Acceptatie helpt hem deels, maar de mensen om hem heen zijn degene die achterblijven. En die wil hij goed achterlaten. Het verhaal met zijn zoon blijft wat onderbelicht en had een grotere en indrukwekkendere bijdrage kunnen leveren. De film geeft een inzicht op het einde van het leven en dat dat ook anders kan. Een keihard realisme proberen om te zetten in een mooi en waardig afscheid. Berusting creëren.

En wat te denken van al die artsen die altijd maar mensen dood zien gaan. De scènes die zich buiten afspeelden waren niet heel goed. Het omgevingsgeluid was helemaal weg gefilterd, waardoor het leek alsof de stemmen er overheen waren geplakt. Dat was neppig. Oh, en weer hoor je Voyage Voyage voorbij komen, net als in Hytti Nro 6, maar nu een nog gevoeligere versie van van Soap & Skin. Al was dat nu met een andere betekenis, dat moge duidelijk zijn.

De Son Vivant weet een gevoelige snaar te raken, maar niet zoveel als je van te voren denkt. Je weet wat er gaat komen, ziet de machteloosheid, maar het is ook wel aangedikt. Daarnaast had het verhaal met de zoon om meer verdieping gevraagd. Wel mooi om de dood vanuit drie perspectieven te zien; die van de patiënt, de familie én van de artsen.

Regie: Emmanuelle Bercot
Cast: Benoît Magimel | Catherine Deneuve | Gabriel Sara | Cécile de France
Speelduur: 123 minuten
Releasedatum: 3-3-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.