De Jeugd van Ivan

recensie De Jeugd van Ivan (Ivan's Childhood)

De drama- en oorlogsfilm De Jeugd van Ivan (Ivan’s Childhood) gaat over de twaalfjarige Ivan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als spion voor de Russen fungeert. Wat wij van De Jeugd van Ivan vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ivan is pas twaalf jaar oud als hij in de Tweede Wereldoorlog als spion gaat werken voor de Russen. Kolonel Gryaznov ontfermt zich over hem en schrijft hem in voor een militaire opleiding, zodat Ivan niet daadwerkelijk aan de oorlog mee hoeft te doen. Ivan wil dit niet, vlucht, maar keert later toch weer terug.

Ons eindoordeel?

De Jeugd van Ivan (1962) is de allereerste film van Andrej Tarkovski, de Russische filmmeester. Een zwart-wit film in dit geval, waarbij een ongezien trauma centraal staat. Je kunt een oorlog namelijk wel overleven, maar dat betekent niet dat je hem ook echt hebt overleefd. Dat proces en de verwerking daarvan blijft maar doorgaan. Heel de film door zit dit verweven door het verhaal. Herinneringen uit het hoofd van Ivan waar je zelf conclusies uit moet trekken.

Veel beelden hebben ook als doel de kijker te informeren en het verhaal beter te begrijpen. De symboliek daarachter is goed doordacht. Als kijker krijg je dus eigenlijk wat huiswerk mee. Het wordt je in ieder geval niet zomaar voorgeschoteld. Ook niet makkelijk trouwens, want soms is de film moeilijk te volgen, misschien zelfs wel onsamenhangend. Waarschijnlijk bedoeld en met een doel, maar ons ontgaat dat doel dan.

Het camerawerk is goud waard, net als de bijbehorende shots en het contrast. Dat zijn we na drie films (inclusief Stalker en Solaris) van Tarkovski te hebben gezien, inmiddels wel van hem gewend. Vooral dat contrast in dit film voegt wat toe aan het verhaal. Verborgen informatie die later pas zichtbaar wordt.

De Jeugd van Ivan is een mooie zwart-wit film over het verwerken van een trauma. Want je kunt een oorlog wel overleven, maar dat betekent niet dat je hem ook hebt overleefd.

Regie: Andrej Tarkovski
Cast: Nikolay Burlyaev | Valentin Zubkov | Evgeniy Zharikov
Speelduur: 95 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.