De Beveiligers

recensie De BeveiligersDe documentaire De Beveiligers gaat over vijf beveiligers. Ze moeten zorgen voor meer veiligheid op straat. Maar voelen wij ons ook daadwerkelijk veiliger? Wat wij van De Beveiligers vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Veiligheid is tegenwoordig echt wel een dingetje. Niet alleen voor politieke leiders, maar ook voor mensen zoals jij en ik. De gewone mens. Overal hangen wel camera’s. Dat alles om onze veiligheid te garanderen. Maar voelen wij ons daardoor ook veiliger? In deze documentaire volgt Anneloek Sollart vijf beveiligers, waaronder een beveiliger van een politici (He-Who-Must- Not-Be-Named) en een beveiliger van onze kerncentrale in Borssele. Angst en veiligheid liggen in ieder geval dichter bij elkaar dan we denken.

Ons eindoordeel?

Wij vinden beveiligers vaak wel een apart slag volk. Niet negatief bedoeld hoor, maar je moet het wel kunnen. Je moet sterk in je schoenen staan en iemands anders veiligheid voor je eigen veiligheid stellen. Voor geld! Dat moet je durven. Toch vinden wij het ook fijn dat ze er zijn.

Zijn we nog wel veilig op deze aardbol? Een meer belangrijkere vraag is misschien nog wel: Voel jij je veiliger met al die bewakingscamera’s en beveiliging? Wij zijn daardoor juist eerder alerter dan dat we ons veiliger voelen. Het creëert bij ons meer angst dan veiligheid in ieder geval. Dat heeft onder andere met de aanslag in Brussel te maken, die in deze documentaire ook een paar keer ter sprake komt. Als je tegenwoordig op een drukker evenement bent, wemelt het van de beveiligers. Nogmaals, dat snappen we, gezien de dreiging die er is, maar tot hoe ver ga je?

De documentaire is in dat opzicht best beangstigend. Beveiligers komen aan bod die zeer zeker passie hebben en veel voor de veiligheid van anderen over hebben. Veiligheid die nodig is. Kijk maar naar ‘He-Who-Must- Not-Be-Named’ van de PVV. Je kunt het niet eens zijn met die man, maar de beveiliging die daarvoor nodig is, slaat natuurlijk ook nergens op. En toch is het nodig. Door gekken die rondlopen.

Wat een beetje eng was, is dat je sommige beveiligers een schiettraining ziet krijgen. Daarbij zie je ze wel eens glimlachen naar elkaar. Een wapen geeft in die zin ook een bepaalde macht. Niet alleen voor de slechte onder ons. Overigens gaat de documentaire ook goed in op verschillende niveaus van beveiliging. Van het bewaken van een supermarkt, tot onze kerncentrale in Borssele. En iedere beveiliger geeft daar weer zijn eigen invulling aan.

De Beveiligers geeft je meer inzicht in het wereldje van de beveiligers. Een beetje een aparte wereld als je het ons vraagt. Toch is het goed dat ze er zijn, ook al zorgt het niet altijd voor een veiliger gevoel.

Regie: Anneloek Sollart
Cast: –
Speelduur: 70 minuten

Share

Een gedachte over “De Beveiligers

  1. Het is inderdaad zo dat het veilige gevoel vaak schijn is. Als er echt wat is van het niveau aanslag dan kunnen ze geen actie ondernemen en zoals ze hier ook laten zien is hun instructie om in zo’n geval ook te vluchten. Vond het wel interessant om te zien hoe dit wereldje een beetje in elkaar zit.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.