De Apenprins

recensie De Apenprins

De animatiefilm De Apenprins gaat over een eiland waarvan haar inwoners denken dat ze de enige bewoners op aarde zijn. Dan verschijnt er een apenprins van een ander eiland. Wat wij van De Apenprins vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Tom is een vondeling die is opgegroeid bij professor Abervrach en zijn twee assistenten op het eiland Nioukos. Haar bewoners denken dat ze de enige bewoners op aarde zijn. Maar dan spoelt apenprins Laurent aan, die van het eiland Laankos komt. Professor Abervrach wil andere wetenschappers overtuigen dat er meer is op aarde dan alleen maar Nioukos. Die wetenschappers geloven het alleen nog steeds niet, waardoor de apenprins uiteindelijk voor zijn leven moet vrezen. Dat alles terwijl het bos ondertussen ook nog eens de stad aan het opslokken is.

Ons eindoordeel?

Als het op de tekenstijl van De Apenprins aankomt, moest ik aan The Red Turtle denken. Een fraaie tekenstijl die het moet hebben van de eenvoud. De film zelf is eigenlijk helemaal niet simpel, want er zitten nogal wat leermomenten in voor de kijker.

Zo waarschuwt de natuur ons bijvoorbeeld. Ga een beetje normaal met ons om en dan doen wij dat ook met jou. Signalen die we tot op de dag van vandaag allemaal lijken te negeren. De inwoners van Nioukos zijn daar ook goed in. Ze hebben angst voor de natuur en gaan die dan ook te lijf. Net als de prins, die ze niet willen geloven. Eigenlijk zijn ze gewoon bang voor hem. Het is dan ook niet heel moeilijk om de inwoners, uitzonderingen daargelaten, als xenofoben te zien. Het voorbeeld van de filmvertoning – een verwijzing naar Godzilla is snel gemaakt – laat dat heel duidelijk zien. Gedraag je net als wij, anders donder je maar op. De angst regeert.

Je ziet als kijker gelukkig ook genoeg lichtpuntjes. Vooral naarmate het einde van de film nadert. Gebruik de natuur als vriend en de natuur betaalt je terug. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. We kunnen samenleven. De een hoeft niet te wijken voor de ander. Wijze lessen dus!

De Apenprins kent een fraaie en eenvoudige tekenstijl. Een film die ons waarschuwt om een ieder als gelijke te behandelen. Niet alleen anderen om ons heen, maar ook de natuur. Doe je dat niet, dan ga je vanzelf nat. Kijk en leer!

Regie: Jean-François Laguionie | Xavier Picard
Cast: Enrico Di Giovanni | Thomas Sagols | Gabriel Le Doze
Speelduur: 77 minuten
Releasedatum:
7-7-2021 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.