Daymohk – Het Land van de Voorouders

recensie Daymohk

De documentaire Daymohk – Het land van de Voorouders gaat over Ramzan Achmadov. Hij is choreograaf en sterdanser van de volksdansgroep Daymohk in Tsjetsjenië. Opheffing dreigt, maar de president biedt redding! Wat wij van Daymohk – Het land van de Voorouders vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ramzan heeft veel over voor het behoud van een eeuwenoude volksdans in Tsjetsjenië. De vraag is alleen hoeveel. Hij en zijn dansgroep Daymohk hebben onderdak gekregen bij de president van Tsjetsjenië, Kadyrov. Dat kost alleen wel wat. Zo is zijn dochter inmiddels de derde vrouw van de president, maar ook de jonge dansers zijn privébezit van hem geworden. Is dit alleen het redden van een eeuwenoude volksdans wel waard?

Ons eindoordeel?

Gevangen zitten kan op verschillende manieren. Dat laat Daymohk – Het land van de Voorouders dan ook wel zien. Het is daardoor ook wel een enge documentaire en wel om twee redenen. Ten eerste omdat de president gebruik maakt van de angst van Ramzan en zijn familie en dansgroep. De tweede reden is eigenlijk nog enger. Dat is dat Ramzam hier dus zelf voor kiest. Hij verkiest ‘gevangenschap’ boven vrijheid. Uiteraard willen ze niet terug naar de situatie van voorheen, maar die situatie was veroorzaakt door de president zelf. Het is als een soort gijzeling. Kies je door voor luxe en weelde onder toezicht, of voor angst en onzekerheid in vrijheid? Kortom, eng allemaal.

De documentaire neemt je mee naar de passie, volhardendheid en zorgen van Ramzan. Ook kom je uiteraard meer te weten over de volksdans zelf. Dat alles samen maken het een prima documentaire. Nergens is hij top en nergens is hij flop. Werk dit scenario verder uit en je zou er haast een film van kunnen maken.

Daymohk – Het land van de Voorouders is een enge documentaire, omdat alle keuzes voor Ramzan en zijn familie zijn gemaakt. Kies je voor angst en onzekerheid, of voor luxe en weelde onder toezicht? Wij geven Ramzan dan ook groot gelijk in zijn keuze.

Regie: Masha Novikova
Cast: –
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.