Dark River

recensie Dark River

De dramafilm Dark River gaat over Alice, die na vijftien jaar terugkeert naar haar ouderlijk huis. Haar vader is inmiddels overleden en ze komt de schapenboerderij opeisen. Haar broer denkt daar anders over. Wat wij van Dark River vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Alice keert na vijftien jaar terug naar haar ouderlijke huis in Yorkshire. Haar vader is inmiddels overleden Alice komt de schapenboerderij opeisen. Dat laat haat jongere broer niet zomaar regenbuien. Hij was het tenslotte die al die tijd bloed zweet en tranen in de schapenboerderij heeft gestopt. Daarnaast worden ouden wonden opgehaald, die de verstandhouding tussen de twee niet verbeteren.

Ons eindoordeel?

Dark River van Clio Barnard is een film met hoge verwachtingen voor ons. Het is namelijk haar tweede film. Haar eerste film, The Selfish Giant, vonden wij een heus meesterwerk. Niet heel raar dus dat wij op voorhand kriebels kregen wanneer wij vernamen dat de film toch een release in Nederland kreeg. De film werd namelijk al in 2017 uitgebracht in Groot Brittannië.

En gelukkig is de film dus ook hier te zien. Niet zo goed als Barnard haar eerste, maar wederom een film die je voelt. Dat heeft mede te maken met het goede acteerwerk van Ruth Wilson, die we een keer lekker naturel zien acteren in een prachtig rurale omgeving. Wij zouden er in ieder geval wel een weekje kunnen verblijven. Lekker wandelen, lezen en tot rust komen. En af een toe een muziekje dat past bij de omgeving. De film zelf heeft ook fijne muziek op het begin en het einde. PJ Harvey is daar mede verantwoordelijk voor. Dank daarvoor, PJ.

De film voel je dus, maar mist ook de echte diepgang waar wij van houden. Als kijker kun je redelijk invullen wat gaat gebeuren. Niet altijd gelukkig, maar genoeg om hem net niet meer kracht te geven. Want kracht en net dat beetje overtuiging in het verhaal ontbreekt. De anderhalf uur had wat ons betreft dan ook gerust naar twee uur mogen worden opgerekt, zodat het verhaal meer kon worden uitgediept. Nu leek alles in 90 minuten ‘gepropt’. Dat er strijd is, is duidelijk. Dat er pijn is ook, en liefde ook al. Heel de film ademt die elementen.

Dark River is de tweede film van Clio Barnard. Het landschap en het acteerwerk zijn op en top, maar de echte diepgang ontbrak wel voor ons. Maar ja, we hadden dan ook wel hele hoge verwachtingen na haar meesterwerk The Selfish Giant.

Regie: Clio Barnard
Cast: Ruth Wilson | Jonah Russell | Paul Robertson | Mark Stanley
Speelduur: 89 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.