Dalva

recensie Dalva

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm Dalva gaat over een 12-jarige die men onder jeugdbescherming plaatst. In de opvang leert ze wat het betekent om kind te zijn en dat haar relatie met haar vader anders was dan ze dacht. Wat wij van Dalva vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De 12-jarige Dalva is volwassen voor haar leeftijd. Ze snapt dan ook niet waarom men haar onder jeugdbescherming plaatst en haar vader van haar weg rukt. In de opvang ontmoet ze Samia, die haar ook leert wat het is om kind te zijn. Daarbij wordt ook duidelijk dat ze ook een trauma zal moeten verwerken. Haar relatie met haar vader was namelijk niet wat ze dacht dat het was.

Ons eindoordeel?

Dalva is debuutfilm van Emanuelle Nicot én de winnaar van de publieksprijs van IFFR 2023 en van de Grand Jury Award op Movies That Matter. Tijdens IFFR al zag ik dat de film hoge ogen gooide. Al wetende dat de film later in de bioscoop zou verschijnen, was ik geduldig en koos toen voor andere films.

Veel vragen zijn er, na het zien van deze intieme film. Intiem hoe ze haar weten te portretteren als ‘volwassen vrouw’ in een kinderlichaam. Dat ze gebroken is, is duidelijk, in meerdere opzichten, dat alles door een viezerik (het Stockholm syndroom is wel van toepassing). Zowel op school als in het tehuis. Over dat tehuis heb ik dan ook zo mijn vragen. Of eigenlijk over het toch onuitgewerkte scenario. Want er is hulpverlening, maar wat doen ze nu eigenlijk echt om haar te helpen? Ze vertellen wat ze moet doen, maar luisteren zie ik ze niet doen. Het gaat nu om een kwetsbaar jong meisje. Zo wordt ze ook gepotretteerd. Iets te nadrukkelijk, inspelend op het gevoel van de kijker. En die moeder dan, die komt, gaat en komt weer. 84 minuten was wellicht te kort, in een film met veel potentie. Een verdiepingsslag had beter geweest, gezien de speelduur.

Het coming of age gedeelte was dan weer erg fraai. Opgroeien in een wereld die je eigenlijk nog niet kent. Dat alles met een camera die op de huid zit in een rauwe setting. Je snapt haar beweegredenen wel, gezien haar omgeving. Wie heeft nu het beste met haar voor?

Dalva is een fraaie coming of age met veel potentie, maar met een onuitgewerkt scenario. Dat laatste komt met name door de korte speelduur. Maar goed, de film wint publieksprijzen, dus weet het publiek in ieder geval te overtuigen.

Regie: Emmanuelle Nicot
Cast: Zelda Samson | Fanta Guirassy | Alexis Manenti
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum:
4-5-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.