Crash

recensie Crash

De dramafilm Crash gaat over James Ballard, die naar het blijkt, opgewonden raakt van auto-ongelukken. Hij komt in contact met een groep die bekende auto-ongelukken naspeelt, wat niet zonder gevaar is. Wat wij van Crash vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

James Ballart en zijn vrouw houden van seksuele ontmoetingen met anderen. Na een botsing met dokter Helen Remington, komt James erachter dat verwrongen staal hem opwindt. Helen deelt die passie, waarna een seksuele relatie volgt. Helen brengt hem vervolgens in contact met een groep die bekende auto-ongelukken naspeelt. Dat is uiteraard niet zonder gevaar.

Ons eindoordeel?

Het is tegenwoordig heel hip om een film te restaureren in een 4K-versie. Crash (1996) van cultregisseur David Cronenberg is er daar één van. Een regisseur waar je van moet houden, want controversieel is hij ook. In deze film niets anders. Onze herkijk van deze film, kon ons in ieder geval wel bekoren.

Sowieso leuk om James Spader weer een keer met haar te zien. In de hipsterserie The Blacklist, die overigens verdomd lekker wegkijkt, is de goede man inmiddels namelijk al kaal. Hier dus met haar, al zal het ons ook niet verbazen als James destijds al een toupet of pruik droeg, want een beetje nep zag zijn haar er wel uit.

Het verhaal slaat eigenlijk helemaal nergens op. Het is eerder ziekelijk en pervers. Mensen die geil worden van auto-ongelukken. Toch weet juist dat verhaal te boeien. Wie zijn wij om te oordelen op waar iemand geil van wordt. Juist dat ziekelijke en perverse maakt dat je toch wilt blijven kijken.

De erotiek is gewaagd, maar altijd met klasse. Tel daarbij op de typische jaren 90 muziek die bij de spanning van de film hoort en je zit zo in de film. Het acteerwerk is matig, dat wel. Dat doet echt afbreuk aan de film.

Crash is een film met een ziekelijk en pervers scenario, maar toch wil je blijven kijken. Ieder zo zijn eigen fetisj!

Regie: David Cronenberg
Cast: James Spader | Elias Koteas | Holly Hunter | Deborah Kara Unger
Speelduur: 100 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.