Cow

recensie Cow

De documentaire Cow gaat over melkkoe Luma, die aan de lopende band baart en melkt, zonder haar kalfjes ooit nog te zien. Wat wij van Cow vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Luma is een melkkoe en krijgt kalfjes aan de lopende band. Ze doet dan ook niets anders dan geïnsemineerd worden, baren en melken. Keer op keer. En iedere keer ontneemt men haar kalf. We volgen Luma in haar dagelijkse routine, waarbij zij het belangrijkste personage is en de rest aanschouwt.

Ons eindoordeel?

Cow doet denken aan Gunda. Die documentaire gaat over een varken, daar waar deze documentaire, je raadt het vast al wel, over een koe gaat. Luma heet ze. En de regisseuse is niet de minste, want dat is Andrea Arnold, die je kunt kennen van Fish Tank en American Honey. Geen speelfilm dus dit keer, maar een oprechte documentaire waarbij alles in het teken staat van Luma. En ook het maken van een documentaire beheerst Arnold. Doet ze er even bij.

Prachtige beelden krijg je te zien, van één koe in het bijzonder. Dicht op de vacht, in dit geval. Dichterbij filmen kan niet, want dan zit je zo een beetje in de baarmoeder (wat je ook ziet) of je botst met Luma (wat ook gebeurt). De witte kleuren zijn zo wit als de melk die Luma geeft. Dat witte knalt er echt uit. En Luma is dus ook gewoon letterlijk én figuurlijk een melkkoe, met meer dan eens uiers zo groot als skippyballen (lijkt me vrij pijnlijk). Toch lijkt ze het best goed te hebben en behandelen ze haar en de andere koeien met liefde. Op het ontnemen van haar kalveren na dan, want dan protesteert ze wel (ik verstond alleen niet wat ze ervan vond).

En de koeien krijgen in de stal zelfs prima muziek te horen, al zal dat meer voor de veehouders zelf zijn, gok ik zo. Veehouders die overigens op de achtergrond staan en meestal niet volledig in beeld. Het gaat tenslotte om melkkoe Luma en de anderen. Een beetje liefde krijgen ze, waarbij het uiteindelijk om het winstbelang gaat. En, niet geheel onbelangrijk, je moet er wel van houden, om 90 minuten lang naar koeien te staren op een scherm. Is mooi, maar dat gaat in dit geval op een gegeven moment ook wat vervelen. Totdat je het einde ziet!

Cow is de allereerste documentaire van Andrea Arnold. Doet ze er gewoon even bij. Prachtige beelden, liefde en winstbelang ineen, met melkkoe Luma in het middelpunt.

Regie: Andrea Arnold
Cast: –
Speelduur: 93 minuten
Releasedatum: 6-10-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.