Coureur

recensie Coureur

De dramafilm Coureur gaat over de jonge wielrenner Felix. In het peloton doet hij veel om zich te bewijzen en om te winnen, ook al kost hem dit misschien wel meer dan dat zijn lijf aankan. Wat wij van Coureur vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Felix is nog een jonge wielrenner in het wielercircuit van Vlaanderen. Dat is de bakermat van het wielrennen, al zullen de meningen daar ook wel over verdeeld zijn. Dat lijkt heel leuk, maar geweld, alcohol en met name een grote competitiedrang maken het niet zo makkelijk. Helemaal niet als je eigen vader ook in dat peloton heeft rondgereden. Dan wil je natuurlijk betere resultaten neerzetten dan hij. Felix sluit zich vervolgens aan bij een semi-profploeg uit Italië. Daar gaat hij vol voor de overwinning, ook al kost hem dit meer dan dat zijn lijf aankan.

Ons eindoordeel?

Wat beter dan twee passies die samenkomen op IFFR: film en wielrennen. In dit geval het Belgische Coureur. Als fervent wielerfans was het dan ook geen moeilijke keuze om deze film te willen zien. Helemaal niet als de regisseur, Kenneth Mercken, put uit eigen ervaring. Een semi-autobiografische film geeft vaak toch een beetje extra jus aan een film. Dat is ook wel te zien, want niets lijkt gemaakt. De acteurs kunnen ook daadwerkelijk wielrennen. Je waant je als kijker in sommige scènes zelfs een wielrenner tussen de andere renners.

Eigenlijk zien we ook geen leuke dingen in de film. We zien bijna alleen maar de slechte kanten in het wielrennen. Win je, dan ben je een lul die stom reed en zijn tactiek prijsgaf. Verlies je, dan ben je een lul omdat je verloor. En als je vader ook al vindt dat je niets kan, dan ontstaat daardoor een bewijsdrang. Een bewijsdrang die niet goed is voor jezelf. De keuze van Felix om naar Italië verkassen is dan ook geen verrassende. Vrijer koersen is het doel. Jezelf minder bewijzen. Helaas voor Felix is de realiteit toch anders. Italië is niet alleen maar lekker weer met lekker eten en mooie vrouwen.

Waar de film sterk in is, is het laten zien van de realiteit. Wielrennen is niet zoals voetbal. Wielrennen is 99% van de tijd afzien en 1% is leuk. En juist die 1% maakt wielrennen ook zo verdomd verslavend. Een verslaving die ervoor zorgt dat je nog beter wilt presteren. Hoe je dat doet? Ja, wat denk je zelf?

De een-na-laatste scène is typerend. Pijnlijk tot op het bot. Je denkt bij jezelf: ‘Hoe kun je zo met je zoon omgaan?. Maar gelukkig is het maar een film.’ Totdat de allerlaatste scène komt. Dan schrik je pas echt.

Coureur is een film die de donkere kant van het wielrennen laat zien. Niet gek dat je dan als beginnend wielrenner jezelf teveel wilt bewijzen. De film kan overigens zeker in onze lijst van favoriete films over wielrennen.

Regie: Kenneth Mercken
Cast: Niels Willaerts | Koen De Graeve | Fortunato Cerlino | Nicola Rignanese
Speelduur: 90 minuten

Share