Copenhagen Does Not Exist

recensie Copenhagen Does Not Exist

Waardering: 4.5 uit 5.

De thriller en dramafilm Copenhagen Does Not Exist gaat over Ida, die al een paar maanden van de aardbodem verdwenen lijkt. Haar vader besluit haar vriendje te overhoren. Wat wij van Copenhagen Does Not Exist vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ida is al een paar maanden geleden van de aardbodem verdwenen, als haar vader besluit haar vriendje te overhoren. Ze sluiten zich samen op in een leeg appartement. Alles wil haar vader van het vriendje weten, al is het niet altijd even goed te volgen wat voor leven ze samen hebben geleid.

Ons eindoordeel?

Meteen vanaf het begin weet je het al, de regisseur van Copenhagen Does Not Exist, Martin Skovbjerg, heeft smaak. Ida zit met Sander namelijk bij de film Monos, en laat dat nu een geweldige filmbeleving zijn. De goede aanzet was gedaan, waarna de film de verwachting volledig heeft ingelost. Je hersenen maken overuren in deze mysterieuze thriller.

Beeld, geluid, het acteerwerk, spanning en drama, het komt tot in perfectie samen. En als er dan iets om te zeuren is, dan is het alleen maar het constante voortkabbelende tempo. Emoties zijn nauwelijks te bespeuren, maar wel te voelen, mede doordat het acteerwerk ijzersterk is; Angela Bundalovic (Ida) en Zlatko Buric (haar vader) spelen ook gezamenlijk in de misdaadserie Copenhagen Cowboy. Bundalovic is sowieso iemand om in de gaten te blijven houden, want dat is iemand die acteert met haar lichaam en haar ogen. Geen woord te veel hoeft ze te zeggen.

Tel bij bovenstaande er ook nog maar een uitstekende score bij op, en een scenario om je vingers bij af te likken. Een thriller vol met onderhuidse spanning, daar waar op beeld weinig van te bespeuren is. Ik kwam er overigens pas na de film achter dat Eskil Vogt het scenario schreef. En die man is briljant als het aankomt op het schrijven van scenario’s. Onder andere The Worst Person in the World, The Innocents, Louder Than Bombs, Thelma, Oslo, August 31st en Blind komen allemaal van zijn hand. De man schrijft, een begenadigd regisseur neemt de film op en ondergetekende is bijna altijd blij. Los van het feit of ik mij afvraag of ik de film nu wel of niet heb begrepen. Ik heb er in ieder geval een eigen invulling aan gegeven.

In Copenhagen Does Not Exist komen beeld, geluid, het acteerwerk, mysterie, spanning en drama tot in perfectie samen. Dat allemaal dankzij het briljante scenario van Eskil Vogt, wiens talent buiten kijf staat. Je hersenen maken overuren.

Regie: Martin Skovbjerg
Cast: Jonas Holst Schmidt | Angela Bundalovic | Zlatko Buric
Speelduur: 98 minuten
Releasedatum: 27-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.