Concerned Citizen

recensie Concerned Citizen

De dramafilm Concerned Citizen gaat over Ben, die net met zijn vriend is verhuisd naar een nieuwe buurt in Tel-Aviv. Zijn vertrouwen in de medemens daalt daar. Al ligt dat misschien ook wel aan hemzelf. Wat wij van Concerned Citizen vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Ben is met zijn vriend verhuisd in Tel-Aviv. De wijk is sterk opkomend, al zijn er vooral bij Ben nog twijfels. Een door hem geplant boompje in de buitenruimte, versterkt zijn twijfels. Niet alleen over zijn buurt, maar ook in zijn vertrouwen in diezelfde buurt, maar ook de overheid. En die twijfel komt helemaal niet van pas nu het stel net besloten heeft om een kindje te willen.

Ons eindoordeel?

Corcerned Citizen is een degelijke en vlakke film waarin de boodschap wel duidelijk is. Je kunt wel van alles iets vinden, maar als je er zelf niets aan doet, dan verandert er niets. Het begint uiteindelijk toch bij jezelf, ook als het gaat om vooroordelen. Eerlijk zijn naar jezelf toe, en dus ook de buitenwereld, loont. En vooral niet om de hete brij heen draaien.

De baan die Ben heeft, zegt ook veel. De wereld waarin je leeft is tot in zekere zin maakbaar. Alleen, ergens houdt het op. De filmmaker laat dat contrast tussen die twee werelden duidelijk zien. Enerzijds zijn ideale en maakbare wereld en anderzijds de harde werkelijkheid van het leven in Tel-Aviv. Tolerant, maar ook weer niet naar iedereen. Vrij zijn, maar ook weer niet voor iedereen. En gelukkig hebben de meeste mensen nog een geweten. Dat scheelt al een heleboel. Het einde was wel een beetje cliché, maar daardoor niet minder mooi.

Concerned Citizen laat zien dat je altijd eerst naar jezelf moet kijken, voordat je over anderen oordeelt. Het contrast tussen de maakbare wereld op kantoor en de harde werkelijkheid thuis, komt daarbij goed tot uiting in deze degelijke maar ook vlakke film.

Regie: Idan Haguel
Cast: Shlomi Bertonov, Ariel Wolf
Speelduur: 82 minuten
Releasedatum: 5-1-2023 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.