Come and See

recensie Come and See (Idi I Smotri)

In de anti-oorlogsdrama Come and See (Idi i Smotri)(Kom en Zie) houden de SS en de Wehrmacht huis in Wit-Rusland. De vijftienjarige Florja is getuige van dit alles en verandert van een vrolijke jongen in een getraumatiseerde jongeman. Wat wij van Come and See vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De SS en de Wehrmacht trokken in 1943 door de Sovjet-Unie. In Wit-Rusland gingen ze dorp voor dorp af om inwoners uit te moorden en de dorpen zelf plat te branden. De vijftienjarige Florja sluit zich, niet geheel vrijwillig, aan bij de Partizanen, om het gevecht aan te gaan. Eenmaal terug in zijn geboortedorp is iedereen uitgemoord en is Florja tot op het bot getraumatiseerd door alles wat hij op jonge leeftijd al heeft moeten zien.

Ons eindoordeel?

In Come and See is de vijand bekend, constant op jacht, maar je ziet die vijand haast niet op het begin. Vluchten voor de onzichtbare is het als het ware. Een onzichtbare die steeds zichtbaarder wordt. Alsof hij uit de duistere mist langzaam opdoemt. Daardoor wordt de spanning opgebouwd. Constant vraag je jezelf af waar het naartoe gaat. Gaat het goed komen of gaan we een film zien waarin het lijkt alsof je in de hel bent belandt.

De constante angst die Florja ervaart weet regisseur Klimov als geen ander over te brengen. In your face shots, muziek (Mozart, zo wordt vermeld in de prelude), een beklemmende stilte (die supergoed is toepast), bloed en zelfs een vertrapt vogelnestje dragen bij aan het perfecte acteerwerk van Aleksei Kravchenko (speelt ook in The Painted Bird, die voor ophef zorgde op het Filmfestival van Venetië), die Florja speelt. Een jonge jongen die nog veel te jong is voor wat hij ziet en meemaakt.

Wat een hel zien we en wat een confrontatie, vooral in het laatste deel. Wij weten niet of we ooit zo een angstig gezicht hebben gezien als dat van Florja. En dat is dus ‘gewoon’ geacteerd. Het leek wel echt!

Come and See is een tijdloze film. De film stamt uit 1985, maar is inmiddels (godzijdank) gerestaureerd. En terecht ook, want ook nu zou iedereen deze belangrijke film eigenlijk moeten zien. Misschien is het wel de beste en meest confronterende oorlogsfilm die we ooit gezien hebben. Gruwelijke beelden, mensonterend en alsof het echt is wat je ziet. En het acteerwerk is ook nog eens van wereldformaat. Een meesterwerk dus!

Regie: Elem Klimov
Cast: Aleksei Kravchenko | Olga Mironova | Liubomiras Lauciavicius
Speelduur: 145 minuten

Share

5 gedachtes over “Come and See

  1. Hoi, mede dankzij jullie recensie heb ik de dvd van deze film vandaag uit de bibliotheek geleend en meteen samen met een vriend bekeken. Jullie hebben niets teveel gezegd, dit is een zeer indringende film en ook wat mij betreft een absoluut meesterwerk. Persoonlijk vind ik deze film sterker dan “Schindler’s list” van Steven Spielberg en “The Pianist” van Roman Polanski. Als ik ooit nog een nieuwe editie van mijn film top 100 maak, dan komt hij hoog op die lijst te staan. Alleen denk ik wel dat “Come and see” niet een film is die ik heel snel nog eens ga bekijken, daar is hij toch net even te heftig voor. Groetjes, Erik

    1. Helemaal mee eens Erik. Bij mij is hij ook in mijn toplijst terecht gekomen. Ik vind Schindler’s List en The Pianist ook erg goed, maar vind de gesproken taal wel een minpunt (daar schreef ik eerder ook al over). En nog een keer kijken is inderdaad iets wat ik misschien ook niet doe.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.