Cold War

recensie Cold WarDe dramafilm Cold War gaat over Wiktor en Zula, in Polen ten tijde van de Koude Oorlog. Nadat Wiktor vlucht kunnen ze niet zonder, maar soms ook niet met elkaar. Wat wij van Cold War vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wiktor is theatermaker en Zula speelt in theaters. Als Wiktor een stuk over muziek van het platteland maakt en Zula auditie doet, is er meteen een klik. Een klik die al snel verandert in een romance. Alleen is het de Koude Oorlog en leven ze in Polen. De politiek wil wat anders dan zij willen. Helemaal als het theatergezelschap groeit, wordt dit pijnlijk herkenbaar. Hij vlucht, zij blijft. Later treffen ze elkaar toch weer. En hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, kunnen ze soms ook niet met elkaar.

Ons eindoordeel?

Zelden tot nooit hebben wij zo een mooi en intiem liefdesdrama gezien als Cold War. Voor ons is dit het voorbeeld van een perfecte film: een meesterwerk dus. Een Koude Oorlog die zich niet alleen in de echte wereld afspeelt, maar ook onderling.

Zwartwit-films hebben altijd iets speciaals, maar in Cold War nog wat extra’s. Dat komt mede door het aspectratio van 4:3 – een soort van vierkant beeld – in combinatie met dat prachtige lichtinval. Of ze nu binnen of buiten zijn, licht is van essentieel belang. De hoofdpersonages zijn door dat licht nog net wat belangrijker dan de rest. Helemaal ook door dat aspectratio van 4:3, waarmee de omgeving er helemaal niet toedoet.

De liefde spat van het beeld. Maar dat niet alleen, want bij liefde hoort ook strijd, passie en ruzie. Dat alles ontbreekt niet. Pawlikowski is wat dat betreft echt een meester. Beeld en verhaal gaan perfect samen. Wanhoop en hoop gaan hand in hand in Cold War. Dat in combinatie met prachtige muziek ook.

Het acteerwerk is ook heerlijk. De personages ontwikkelen zich in de film, met dank aan de acteurs. Van ingetogen tot aanwezig en van onuitgesproken tot uitgesproken. Zowel in de politieke standpunten als in de liefde. Joanna Kulig (Zula) heeft wat dat betreft nog een extra streepje voor. Wauw, wat een verschijning en wat een overtuiging.

Als kijker weet je geen moment waar dit liefdesdrama gaat eindigen. Samen gelukkig, of toch niet? Kijk Cold War en je weet het. Je voelt het!

Pawel Pawlikovski
Cast: Tomasz Kot | Joanna Kulig | Agata Kulesza
Speelduur: 84 minuten

Share

6 gedachtes over “Cold War

  1. Mijn recensie staat morgen online, maar ook hier zijn we het weer volledig met elkaar eens. Een film waar ik echt van heb genoten en indruk wist te maken.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.