Climax

recensie Climax

De dramafilm Climax gaat over 20 dansers die zich opsluiten in een verlaten schoolgebouw. Repeteren is het doel, gevolgd door een feest met sangria en LSD. Wat wij van Climax vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In een verlaten schoolgebouw verzamelen zich twintig dansers om drie volle dagen te repeteren. Wat volgt is een feest, waarbij de sangria rijkelijk vloeit. Sangria met LSD welteverstaan. En dat valt bij de ene goed, maar bij de andere dan weer niet. De één waant zich in het paradijs, waar de ander zich in de hel waant.

Ons eindoordeel?

Gaspar Noé weet altijd wel een controverse te creëren rondom zijn films. Enter the Void, Irréversible en Love zijn daar het perfecte voorbeeld van. En Climax doet dat daar wat dat betreft niet voor onder. Voor ons is het in ieder geval allesbehalve een anti-climax. Ja, je moet ervan houden. Maar wij doen dat. Heel veel!

Met open mond hebben wij zitten kijken. Als je dacht dat het niet controversieler kon met Noé, dan heb je het mis. Tering zeg. Ziek in je hoofd ben je, als je dit bedenkt. Maar ook briljant. En dan te bedenken dat de film gebaseerd is op een waargebeurde gebeurtenissen. What the fuck!

Van begin tot eind is er bombastische muziek. Muziek die je omringt en muziek die je gek kan maken. Trek je dat niet, dan moet je Climax links laten liggen. Helemaal ook als je niet tegen een stootje kunt.

Het beeld is ook werkelijkwaar fantastisch. Kleuren, cameraposities en wat nog meer wat je aan camerawerk kunt linken, klopt. Jij als kijker komt ook in een trip terecht. En trippen zul je. Trippen tot je op het einde van de film eindelijk adem kunt halen. Alsof je een paar minuten koppie onder bent geweest.

Wat we overigens ook knap vinden is dat je ieder personage wel een beetje leert kennen. 20 personages leren in 96 minuten is best wel knap hoor! Er zijn films die langer duren en waarbij je minder binding hebt met de personages.

Climax is controversieel van begin tot eind. We hadden ook niet anders verwacht van Gaspar Noé. Voor ons een puur meesterwerk!

Regie: Gaspar Noé
Cast: Sofia Boutella | Romain Guillermic | Souheila Yacoub | Kiddy Smile
Speelduur: 96 minuten

Share

4 gedachtes over “Climax

  1. Zeker een aanrader deze film! Het is fantastisch hoe je meegezogen wordt in het verhaal, mede door het camerawerk. Afgelopen vrijdag tijdens het IFFR gezien. Mooie afsluiter was ook dat na de voorstelling een aantal dansers uit de film het podium opkwamen. Alleen de sangria ontbrak 😉

  2. De controverse bij z’n films horen er bij en ik ben altijd voorzichtig, maar probeer ze wel een kans te geven. Cinemonkey was ook erg positief in de podcast van Movieinsiders, dus ik bekijk hem nog wel (of ik ‘m uitkijk is een tweede)

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.