Clara Sola

recensie Clara Sola

De dramafilm Clara Sola gaat over Clara, die een ontwikkelstoornis heeft. Haar gave zorgt voor inkomsten voor haar moeder, maar ontwikkelen mag ze zichzelf niet. Wat wij van Clara Sola vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Clara heeft een ontwikkelstoornis, maar ook een gave. Haar moeder houdt haar kort en heeft liever inkomsten van haar gave dan dat Clara zich mag ontwikkelen. Paarse lintjes vormen een afzetting, waar ze niet voorbij mag, in de wildernis van Costa Rica. Haar nichtje is haar steun in toeverlaat, maar haar witte paard Yuca misschien nog wel meer. Een nieuwe verzorger zorgt ervoor dat Clara ontdekt dat ze meer vrij wil zijn. Meer vrij dan ooit!

Ons eindoordeel?

In Clara Sola kan Clara beter communiceren met de natuur dan met haar medemensen. Haar nichtje lijkt zich nog wel om haar te bekommeren, maar haar moeder ziet haar vooral als een bron van inkomsten. Ze mag niet veranderen, daar waar ze dat wel wil. Prachtig gefilmd – let op de volle kleuren, vooral de kleur groen – in het natuurrijke Costa Rica, met aandacht voor de wereld van Clara zelf. En Wendy Chinchilla Araya geeft de teruggetrokken Clara een stem en een kleur. Wat een knappe vertolking!

Haar witte en ook mensen helende paard is haar alles. Dat paard luistert vooral naar haar. Totdat er een soort van ‘prins’ verschijnt, die ook goed gaat met het overweg paard; de prins op het witte paard is gearriveerd. Clara komt los, waarna de film verandert in een coming if age. Ze ontplooit zich en concurreert onbedoeld met haar nichtje om de ‘prins’. Zij heeft ook gewoon zin. Het tempo van de film is prettig, opbouwend naar de climax. Een climax die vragen oproept over datgene wat Clara nu echt kan. Dat alles ook begeleid met een score die de beelden extra jus geven.

Clara Sola is een prachtig gefilmde coming of age over een vrouw die zich eindelijk los wil weken van haar moeder. Ze wil haar eigen weg gaan en op haar eigen benen staan. Vraag is of ze dat ook kan én mag. De climax is het wachten waard!

Regie: Nathalie Álvarez Mesén
Cast: Wendy Chinchilla Araya | Daniel Castañeda Rincón | Ana Julia Porras Espinoza | Flor María Vargas Chaves
Speelduur: 106 minuten
Releasedatum: 11-8-2022 (bioscoop en Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.