Chèche Lavi

recensie Chèche Lavi

De documentaire Chèche Lavi (Looking For Life) gaat over de Haïtianen James en Robens. Beide willen ze naar Amerika, maar de welbekende muur tussen Mexico en Amerika houdt hen tegen. Wat wij van Chèche Lavi vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Robens en James vertrekken vanuit Haïti richting Amerika. Via Brazilië, Peru en Mexico, want anders komen ze er niet. Net voordat ze in Amerika zijn, in Tijuana, stuitten ze op de de welbekende muur. En die muur houdt ze toch echt wel tegen om hun wens mogelijk te maken. Samen met vele andere Haïtianen, die ook richting Amerika willen. Want daar is het toch beter?

Ons eindoordeel?

Bovenstaande foto zegt eigenlijk al wel genoeg. Een haast primitieve muur op de grens met Mexico, gevolgd door een ondoordringbare en immense muur op de grens met Amerika. In Tijuana hebben de meeste mensen het slecht, terwijl de meeste mensen achter de Amerikaanse muur het goed hebben. Een verschil van dag en nacht, maar slechts een paar 100 meter van elkaar verwijderd. En dan maar wachten in Tijuana, totdat ze je bezoek behandelen om Amerika binnen te komen. Wanneer dat is? Dat weet niemand. Geduld is een schone zaak.

Die muur, daar gaat het over in Chèche Lavi. Robens en James zijn slechts één van de passanten die bij wijze van spreken door de muur heen willen breken. Liever vandaag dan gisteren. De documentaire slaagt erin om geen oordeel te vellen. Dat laat hij over aan de kijker. James en Robens willen niets liever dan naar Amerika, maar uit de beelden die we zien blijkt eigenlijk niet dat ze het slecht hebben in Tijuana. Dat doet je nadenken. Waarom zou je überhaupt naar het grote Amerika willen? De wil om te gaan is zo groot, dat haast geen enkele tegenslag ze tegenhoudt. Dan moet je wel heel graag willen. En dat willen ze. Frustratie alom, net als dat de vriendschap die ze hebben. Ook zonder elkaar, blijft de connectie daar.

Chèche Lavi is een neutrale documentaire over de muur tussen Mexico en Amerika. Een muur die staat voor hoop, maar nog meer voor wanhoop. Want hoe kom je aan de andere kant? En waarom zou je daar willen komen, als je nog niet eens weet of het leven daar beter is? Al blijkt uit de beelden helemaal niet dat ze het zo slecht hebben en dat het beter is in Amerika.

Regie: Sam Ellison
Cast: Robens | James
Speelduur: 76 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.