Centen van Knegsel

recensie Centen van Knegsel

De korte documentaire Centen van Knegsel gaat over Marieke, wiens grootouders haar vragen om hun ontwikkelingswerk te continueren. Maar wat betekent goed doen tegenwoordig nog? Wat wij van Centen van Knegsel vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De grootouders van Marieke zamelen al veertig jaar lang geld in in Knegsel. dit doen ze voor de Indiase priester Christopher Bara, die het arme leefgebied wil verbeteren. De grootouder van Marieke merken dat ze te oud worden om dit te continueren en dus vragen ze Marieke het over te nemen. Marieke twijfelt om meerdere redenen. IS het nog wel van deze tijd om op deze manier geld in te zamelen en wat betekent goed doen voor haar. In deze documentaire gaat ze daarom op zoek naar antwoorden.

Ons eindoordeel?

Wij snappen de twijfel van Marieke wel in Centen van Knegsel. Want je kunt wel goed willen doen voor een ander, maar doe je dat dan ook? Moet je daar niet opgeleid voor zijn? Los van alle goede bedoelingen, is het goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Zoals Marieke zelf namelijk al zegt, je moet niet alleen aan je eigen CV denken.

Aan de andere kant snappen wij oma en opa Widlak ook. Je kunt alles wel tot in de treurigheid onderzoeken– wat ook weer tijd kost die je beter aan iets anders kunt besteden -, maar soms doe je ook iets op gevoel. Je wilt goed doen en als je dan terugkrijgt dat je dat ook doet, is dat dan ook niet zo. Wij denken dat daar ook waarheid in zit. En beter kan het waarschijnlijk altijd. Helemaal als er iemand bij betrokken is wiens werk het is, in plaats van liefdadigheid.

Je kunt dus wel spreken van een logische generatiekloof. De verschillen zijn groot. Onderzoek versus ervaring, weeg dat maar eens tegen elkaar af. Dat kun je alleen als je zelf ook ervaring opdoet. En ook dan zal je naar onze mening altijd merken dat het altijd beter kan. Ze schuwt overigens geen zelfkritiek en durft lastige maar respectvolle vragen te stellen. En dat alles af en toe met een heerlijk Brabants accent. En ja, de docu emotioneert ook!

Centen van Knegsel doet onderzoek naar wat goed doen betekent. Is iemand helpen altijd goed, of is het ook eigenbelang. Waarschijnlijk beide. Wij vinden het een goede documentaire, ook al is er soms sprake van eigenbelang, want daar doen we allemaal aan. Chapeau, Marieke!

Centen van Knegsel is de zesde korte documentaire in een reeks van negen, die deel uitmaakt van Teledoc Campus 2020. Iedere zondagavond is er een te zien op NPO 3, laat in de avond.

Regie: Marieke Widlak
Cast: Jo Widlak | Marijn Widlak | Fr. Christopher Bara | Marieke Widlak
Speelduur: 26 minuten

Centen van Knegsel poster
Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.