Celibaat

recensie Celibaat

De documentaire Celibaat gaat over de Kruisheren die in het oudste nog bewoonde klooster van Nederland wonen. Regisseur Jongbloed gaat het gesprek aan en heeft het met de Kruisheren over offers die het celibatair leven met zich meebrengen. Wat wij van Celibaat vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In Sint Agatha staat een klooster, dat het oudste nog bewoonde klooster van Nederland is. In dit klooster wonen nog zes Kruisheren, die allen op jonge leeftijd het klooster betrokken en een celibatair leven leiden. Praten doen ze bijna niet, maar documentairemaker Daan Jongbloed krijgt langzaam aan toch het gesprek met hen op gang. Gesprekken over seksuele onthouding, de liefde, verlangens, worstelingen en twijfels en eenzaamheid. Eigenlijk alle offers die het celibatair leven met zich meebrengen.

Ons eindoordeel?

Mooi bedacht om een documentaire te maken die Celibaat heet en daar alle kleuren in te onthouden. Een zwart-wit geschoten documentaire dus. Want de mannen hebben geen kleurrijk, maar eerder een sober bestaan. Althans, zo zien wij dat een beetje. Het is ten slotte een keuze die ze zelf maken. Maar toch, je hoort en ziet de twijfel. En het is aan Jongbloed te danken dat ze deze twijfel misschien wel niet direct uitspreken, maar lichaamstaal zegt wat dat betreft genoeg. Wat dat betreft zijn de Kruisheren ook gewoon net mensen met lusten en behoeftes. Overigens heeft Jongbloed zich daarvoor wel een zomer lang bij de heren gevoegd, door intrek te nemen in het klooster. Ergens heeft hij zelf dus ook een offer gebracht.

Stilte en geluid spelen ook een belangrijke rol en gaan haast hand in hand. Hoe kan het haast ook anders in een documentaire die zich in een klooster afspeelt. Door goed gebruik te maken van stiltes, en de geluiden te benadrukken, wordt de nadruk gelegd op de twijfels en de zorgen van de Kruisheren. De filmposter laat dit treffend zien. Overigens is er zeker wel een verbondenheid te zien, zoals ze zelf ook al aangeven. Ze geven wat op, maar krijgen er ook wat voor terug. Een kijkje in de keuken is voor ons ongelovigen dan ook wel goed. Want ze leiden echt niet zo een gemakkelijk leven als dat wij denken.

Celibaat is een treffende zwart-wit documentaire die een kijkje in de keuken geeft bij de Kruisheren die een celibatair leven leiden. Door stiltes en geluid hand in hand te laten gaan blijkt maar dat iedereen lust en behoeftes heeft. Ook van hen waarvan je het misschien niet verwacht.

Regie: Daan Jongbloed
Cast: André Notelaers | Joe op de Kamp | Edgar Claes | Peter Snijkers
Speelduur: 71 minuten

Share

3 gedachtes over “Celibaat

 1. André Notelaers van Vlijtingen (Riemst, Belgie) doopte de vier kleinkinderen van mijn ouders 1990-1993. Hij bezocht vanuit Nederland nog dikwijls mijn vader die 96 werd en stierf 2013.sept.21. Wij beschouwden André als een familielid. Zijn ouders, broers en zussen waren bijzonder sympathieke mensen. Zij hadden in de goede oude tijd een kruideniers- en textielwinkel in het centrum van Vlijtingen.

  André stierf onlangs op 85 jarige leeftijd, in zekere zin als laatste van de oude nog echt Katholieke generatie.

  Is het mogelijk de 71 minuten durende documentaire over hem nog te bekijken ? Ik ben er van overtuigd dat veel Vlijtingenaren die film gretig zouden genieten.

  Graag een antwoord a.u.b.

  Met vriendelijke groet,
  Eric Boelen — ericboelen@telenet.be

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.