C’è Ancora Domani

recensie C’è Ancora Domani

Waardering: 4.5 uit 5.

De dramafilm C’è Ancora Domani gaat over Delia, die in 1946 met haar gezin en schoonvader in een kelderwoning in Rome woont. Delia is mede door haar tirannieke man toe aan een beter leven. Een mysterieuze brief biedt uitkomst. Wat wij van C’è Ancora Domani vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Delia woont met haar man, haar zieke schoonvader en drie kinderen in een kelderwoning in Rome. Geld is er weinig, mede omdat het 1946 is en de Tweede Wereldoorlog net voorbij is. Hoewel ze er alles aan doet om het gezin draaiende te houden, weet haar man haar niet te waarderen. Ze ziet uitkomst in het aankomende huwelijk van haar dochter, die met iemand op stand gaat trouwen. Toch blijft het knauwen bij Delia, want ze is zelf ook toe aan een beter leven voor zichzelf. Een mysterieuze brief biedt uitkomst.

Ons eindoordeel?

Eindelijk weer een Italiaanse film die zichzelf niet aanprijst als een moderne klassieker. Dat spreekt wel voor je, helemaal als je in ieder geval wel de potentie hebt om dat te zijn. De naam van die film is C’è Ancora Domani. Een gewaagde uitspraak, om in potentie een moderne Italiaanse klassieker te zijn, maar deze film is op vele aspecten een voltreffer. Én, niet geheel onbelangrijk, deze film is authentiek!

Laat ik beginnen met het fraaie camerawerk en de dito zwart-wit beelden, wat samen een voortreffelijke cinematografie oplevert. Dat camerawerk en de beelden doen denken aan Roma (2018). Het verhaal heeft ook raakvlakken, maar het onderwerp wijkt af, waarbij feminisme de boventoon voert. De venijnige, cynische en droge humor heeft veel toegevoegde waarde, om met name betweterige mannen op hun plek te zetten. Die tevens melodramatische mannen hebben namelijk geen weerwoord en kunnen niets anders zeggen dan hou je mond, of ze delen een tik uit. Wat een helden zeg.

De musical-achtige elementen waren overigens overbodig. Zat dat er niet in, dan was de boodschap nog net wat krachtiger. Nu zwakte het de boodschap af. Wat wel goed werkte, is dat de regisseuse, Paola Cortellesi, in dit geval ook de hoofdrol speelt. Dat doet ze beide met verve. Een onbekende voor Nederland, maar een ervaren Italiaanse actrice, die met haar debuutfilm als regisseuse overtuigt. Neem alleen dat einde al. Petje af hoor!

Wil jij je laten verrassen door een in potentie moderne Italiaanse klassieker? Doe jezelf een lol en ga dan C’è Ancora Domani kijken. Vrouwen maken er melodramatische mannen met de grond gelijk, op een cynische manier. Deze authentieke film verdient volle zalen.

Regie: Paola Cortellesi
Cast: Paola Cortellesi | Valerio Mastandrea | Vinicio Marchioni | Giorgio Colangeli
Speelduur: 118 minuten
Releasedatum: 21-3-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.