Casting Call

recensie Casting Call

Waardering: 2.5 uit 5.

De tragikomedie Casting Call gaat over de 23-jarige Amir, die eindelijk wel een keer ongeblurd zijn acteurskunsten wil laten zien. Een casting in Brussel moet zijn doorbraak worden. Wat wij van Casting Call vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Amir is een 23 jarige jongen, waarvan zijn roots in Egypte liggen. Hij is middels een vast gezicht bij de tv-show Meld Misdaad, maar Amir wil hogerop en dan bij voorkeur ook ongebouwd. Als hij er helemaal klaar mee is, neemt hij ontslag, waarna hij al snel naar Brussel mag voor een grote auditie. Roem is wat hij wil, maar ondertussen begeeft hij och ongewild naar de criminele kant.

Ons eindoordeel?

Voordat je het weet is een casting voorbij. Datzelfde geldt voor deze op het oog sympathieke telefilm Casting Call, die slechts 67 minuten duurt, maar dubbel zo lang lijkt te duren. Op papier een prima plot, maar in de praktijk pakt het minder goed uit. Aan stereotypering doen we allemaal, maar in deze film ligt het er allemaal wel heel dik bovenop.

De film staat er dan ook bol van. Niet alleen van de witte Nederlander richting Noord-Afrikanen, maar ook onderling. Dat laatste is in de film grappig bedoeld, maar is het niet. Zo komt het in ieder geval niet over. Bovendien sla je de plank er nogal mee mis, als je gelijk je eigen boodschap op deze manier onderuit haalt.

Maar goed, er is meer te vertellen, want die jeugd van tegenwoordig wil weinig werken, veel verdienen en alles hebben, zo snel mogelijk. Dat kan dus niet. Geduld is wat dat betreft een schone zaak, iets wat Amir ook niet lijkt te hebben. Die boodschap komt goed over en daarmee slaan ze de spijker op zijn kop. Jammer dat de spanning ontbreekt, terwijl het plot eigenlijk alle ingrediënten bezit om dat wel te zijn. Dat komt mede door de emotieloze Amir (wat ook zo hoort), die vervolgens niet denderend is neergezet door Ahmed Bouyaghroumni (verkeerd gecast?). Met name in de mimiek is wat winst te behalen.

Keuzes maken moet je in het leven. Dat bepaalt welke toekomst er voor je in het verschiet ligt. Zo ook in Casting Call, waarin stereotypering zeer overduidelijk aanwezig is. Iets te veel zelfs, waardoor de hoeveelheid daarvan afbreuk doet aan de rest van het verhaal, waarbij de boodschap is dat we vooral niet te snel alles moeten willen in het leven.

Regie: Sharif Abdel Mawla
Cast: Ahmed Bouyaghroumni | Nabil Mallat | Issaka Sawadogo | Sinem Kavus
Speelduur: 68 minuten
Releasedatum: 29-2-2024 – 20.25 uur – NPO 3 (de zesde van zes telefilms in 2024)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.