Careless Crime

recensie Careless Crime

De misdaad- en dramafilm Careless Crime gaat over vier mannen die een bioscoop in brand willen steken. Veertig jaar eerder gebeurde dat ook en was dat de aanloop naar de Iraanse Revolutie. Wat wij van Careless Crime vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In 1978 werd er brand gesticht in de Iraanse bioscoop Cinema Rex in Ābādān. Er vielen honderden doden. Dat was mede de aanloop naar de Iraanse Revolutie, want andere bioscopen brandden ook af. Nu, in het heden, lijkt er weer zo iets plaats te vinden in de een bioscoop. Vier mannen zijn in ieder geval iets van plan!

Ons eindoordeel?

Ik moet eerlijk zeggen dat het eerste uur van Careless Crime mij tegenviel. Het kabbelde allemaal maar een beetje voort en er gebeurde niet echt spannends, daar waar ik dat wel verwachtte. Het feit dat er een film in een film wordt vertoond, en dat er dan in die film weer een oude Iraanse cultfilm – The Deer; ook te zien op IFFR -vertoond wordt was overigens wel interessant. Maar toen, ja toen, toen gebeurde het. Ineens gebeurde er iets waardoor ik aan het beeld gekluisterd zat. Ik sprong bijna in mijn geprojecteerde beeld, zo tof was dat. De makers belonen de geduldige kijker.

Er gebeurde iets waar in in films een groot fan van ben, waardoor er zo een twist kwam, dat ik na afloop een zeer voldaan gevoel had. Alles viel op zijn plaats. Oftewel, een geweldige opbouw en geweldige filmbelevenis, zoals ze bij IFFR zelf ook op hun website vermelden. Dat is niet gelogen. Een echte film voor film- en geschiedenisliefhebbers die wel van een verrassing houden. Alle drie de films zijn, hoewel ze zich in verschillende tijdsperiodes afspelen, op een bepaalde manier met elkaar verweven. Tel daarbij op dat ze met de tijdlijn spelen en je hebt me. Vernuftigheid ten top, helemaal voor zo een belangrijke gebeurtenis! Filmisch ook fraai, maar soms wel iets te geënsceneerd naar mijn smaak.

Careless Crime kon mij het eerste uur niet bekoren, maar daarna zeer zeker wel. Een film waarin ze een film vertonen, die dan weer een film vertoont. Allemaal in verschillende tijdsperiodes, maar toch verweven. Vernuftigheid ten top!

Regie: Shahram Mokri
Cast: Babak Karimi | Razieh Mansouri | Abolfazl Kahani | Mohammad Sareban
Speelduur: 134 minuten
Releasedatum:
2-6-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.