Capharnaüm

recensie Capharnaüm

De dramafilm Capharnaüm gaat over de ongeveer twaalf jarige Zain. Hij klaagt zijn ouders aan, want, zo vindt hij, hij had niet op deze wereld mogen worden gezet! Wat wij van Capharnaüm vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zain is bij zijn geboorte niet aangemeld, dus het is lastig om te bepalen hoe oud hij nu echt is. De schattig is zo rond de twaalf jaar. Er is wat dat betreft wel meer mis met het leven van Zain. Hij en zijn broertjes en zusjes hebben een krakkemikkig onderkomen, niet voldoende eten, hebben geen bescherming en aan liefde doen de ouders ook al niet. Voor Zain de reden om zijn ouders voor de rechter te slepen. De aanklacht: ‘Ik had niet op deze wereld mogen worden gezet!’

Ons eindoordeel?

Over goede kritieken heeft Capharnaüm niet te klagen. Genomineerd voor beste buitenlandse film bij de Oscars en ook nog eens de publiekslieveling bij IFFR. Een film die het grote publiek dus aangrijpt.

Alles rondom Zain is onrustig. De drukke stad met zijn mensen, zijn toekomstloze leven en het camerawerk dat daarop inspeelt. Vooral op het begin voel je je als kijker onrustig door dat camerawerk, net als Zain zelf dus. Een enigszins rauwe film over oneerlijkheid en wanhoop. Die oneerlijkheid druipt er ook vanaf, want Zain doet er – in tegenstelling tot zijn ouders – alles aan om te overleven. Is het niet thuis, dan wel ergens anders. En dat hij hij dan soms slechte gewoontes overneemt, is eerder noodzaak dan dat het moet. Dit in tegenstelling tot zijn ouders, die wel een keuze hebben gehad. En wat een acteerprestatie van Zain Al Rafeea. Je moet het maar kunnen op die leeftijd. Hij gaf ons in ieder geval geregeld kippenvelmomentjes. Net als de afsluitende muziek, waarbij de cello haar werk doet.

Wel vroegen wij ons af hoe Zain deze manier van denken kan hebben. Niemand in zijn omgeving heeft het goed of geeft hem wijze lessen mee. Waarom dan toch die wijsheid, die je vaak pas later ontwikkelt? Wij houden het op een oude ziel in een jong lichaam.

Capharnaüm is een film over oneerlijkheid en wanhoop. Een wanhoop die Zain in ieder geval drijft om zijn eigen ouders aan te klagen. Bereid je in ieder geval maar voor op kippenvel, want daar ontkom je niet aan.

Regie: Nadine Labaki
Cast: Zain Al Rafeea | Yordanos Shiferaw | Boluwatife Treasure Bankole
Speelduur: 123 minuten

Share

2 gedachtes over “Capharnaüm

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.