Burning

recensie BurningDe thriller Burning gaat over een driehoeksverhouding tussen Jong-su, Hae-mi en Ben. Die laatste heeft overigens ook een rare hobby. En als klopt op de vuurpijl verdwijnt Haemi. Wat wij van Burning vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jong-su is parrtime koerier in Seoul, maar wil eigenlijk een gevierd schrijver zijn. Dan vraagt zijn oud-klasgenootje Hae-mi hem op haar kat te passen. Zij gaat namelijk een reis maken naar Afrika. Hij twijfelt, maar doet het toch, want ja, ze is leuk. Bij terugkomst blijkt ze daar een vriendje te hebben opgedaan: de mysterieuze Ben. Er ontstaat een driehoeksverhouding, die er door Ben zijn rare hobby niet beter op wordt. Dan verdwijnt Hae-mi ineens.

Ons eindoordeel?

Nog nooit scoorde een film op Cannes zo goed bij de internationale pers, als Burning. Een meesterwerk werd geroepen. In Nederland is het journaille het hier blijkbaar mee eens, want zowel de Volkskrant, Trouw als het NRC gaven vijf sterren. Oftewel, de hoogste score. Tel dat alles bij elkaar op en onze interesse is zeker gewekt. Terecht?

Nee, vinden wij, al zijn we wel weer een keer verdeeld. De vrouwelijke Protagonist heeft moeite met Aziatische films. Dat had ze al en dat zal ze waarschijnlijk blijven hebben. Waarom? Waarschijnlijk het cultuurverschil, in combinatie met de taal, waar je geen touw aan vast kunt knopen. Daarnaast vond ze de film nogal voorspelbaar en zaten er een aantal foutjes in. De spanning was dus te verwachten!

De mannelijke Protagonist heeft minder moeite met Aziatische films. Hij vond de film opbouwend erg sterk, met als kanttekening dat die opbouw wel lang duurde. De spanning neemt toe, iets waar je op het begin wel op zit te wachten. Het mysterieuze trekt wel aan. Wat gaat er gebeuren? Wat is echt? Vooral die vragen blijven rondzingen in je hoofd.

Burning verdeelt ons, waarbij we het er in ieder geval over eens zijn dat we de film zeker geen meesterwerk vinden. Een kwestie van smaak. Hoewel de spanning zich opbouwt, is de film redelijk voorspelbaar en duurt hij erg lang. Toch roept hij ook vragen op, wat hem het kijken de moeite waard maakt (aldus de mannelijke Protagonist).

Regie: Chang-dong Lee
Cast: Ah-in Yoo, Jong-seo Jeon, Steven Yeun
Speelduur: 148 minuten

Share

5 gedachtes over “Burning

  1. Hoi Bart, ik heb vandaag “Burning” gezien, naar aanleiding van het top 100 lijstje van collega-blogger Tim Bouwhuis, bij wie deze film op plaats 11 staat. Ik vind het een goede film, maar net als jullie vind ik het toch geen meesterwerk. Anderhalve week geleden zag ik van Lee Chang Dong zijn eerdere film “Poetry” en die vind ik wel echt geweldig. Terwijl “Burning” mijn top 100 niet haalt, hoort “Poetry” wat mij betreft wel tussen mijn 20 favoriete films. “Poetry” is een film die ik zeker nog vaker zal bekijken. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.