Buladó

recensie Buladó

De dramafilm Buladó gaat over Kenza, die zich tussen twee uitersten bevindt, haar vader en haar opa. Toch vindt ze ook haar eigen weg. Wat wij van Buladó vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Kenza is elf jaar oud en woont met haar vader Ouira en opa Weljo op een autosloperij in het binnenland van Curaçao. Ouira is een rationale politieagent terwijl Weljo zich meer in het spirituele bevindt. Kenza bevindt zich tussen de twee in, op zoek naar haar eigen weg.

Ons eindoordeel?

Buladó is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2020. Een bijzondere film, want het verhaal is gebaseerd op een lokale slavensaga. Deze verteltraditie is daarmee naar het grote doek gebracht en wordt ook in stand gehouden.

De mooie kleuren – met name groen en blauw – spatten van het beeld af, maar vrolijk is de film niet te noemen. Eigenlijk is de film best zwaar. De film balanceert op het zweverige en dromerige, mede door de spirituele opa. De strijd die Kenza moet uitvechten om haar eigen weg te vinden is mooi verbeeld als coming of age. Ze leert van beiden en zoekt haar eigen weg.

Soms is het verhaal te gemakkelijk en snel in haar keuzes, maar binnen de 86 minuten die de film duurt, heel logisch. Het verdriet is overduidelijk. Want hoewel wordt gezegd dat als je iets nooit hebt gehad, je dat niet kunt missen, kun je dat natuurlijk wel willen. Overigens zijn ook de muziek en de mooie natuur het benoemen waard. Dit laatste komt mede tot uiting door de mooie manier van filmen. Daarnaast goed geacteerd – ook door Everon Jackson Hooi, die je kunt kennen als Bing in Goede Tijden Slechte Tijden (ken je klassiekers).

Buladó is een wat dromerige en zweverige coming of age. Mooi gefilmd en meer dan prima geacteerd. Plus ook nog eens de prachtige kleuren met bijbehorende natuur van het eiland. Het verhaal ging soms wel iets te snel, maar dat ligt dan weer aan de korte speelduur van de film.

Regie: Eché Janga
Cast: Everon Jackson Hooi | Tiara Richards | Felix de Rooij
Speelduur: 86 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.