Buiten is het Feest

recensie Buiten is het Feest

De dramafilm Buiten is het Feest gaat over Sonne, die succesvol zangeres is. Succesvol op het podium dus, maar met veel pijn door haar verleden. Wat wij van Buiten is het Feest vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sonne is een succesvolle Nederlandse zangeres, bij wie alles goed lijkt te gaan. Dat lijkt, want ze heeft een verleden dat niet rooskleurig is. Na het overlijden van haar zus neemt ze haar nichtje in huis. Haar vader wil haar opeisen, maar Sonne wil hier, gezien het verleden, een stokje voor steken.

Ons eindoordeel?

We koppen hem maar in, want Buiten is het Feest is dus geen feest. Een meer dan pittig verhaal, dat een boekverfilming is van Arthur Japin’s Maar Buiten is het Feest. En dat boek is dan weer geïnspireerd op het leven van Karin Bloemen. Pijnlijk om zo een verhaal te zien. Vooral het moment van de roze koek. Joh, zit je ergens mee, pak een roze koek, dan is je probleem voorbij. Zo werkt dat dus niet, maar we kunnen ons dat wel voorstellen, zover dat kan (en dat kan natuurlijk niet).

Een pittig en pijnlijk verhaal dus, maar de uitvoering vonden we minder. Er ontbrak echte emotie, vooral op het begin. Als je moeder, dochter of zus dood gaat, dan verwacht je meer emotie. Hier zouden de tranen vloeien, daar blijkbaar niet. Dat maakte de kijkbeurt minder emotioneel, minder geloofwaardig, waardoor je de film minder goed voelt (zover dat kan).

Op het einde zaten we er beter in en geloofden we het meer. Al hoort de geslotenheid ook bij het verhaal. Die komt voort uit het traumatische verleden, maar daardoor ook het heden. We gokken dan ook dat niet iedereen het droog zal houden bij deze film, of in ieder geval een brok in zijn of haar keel heeft. Dat laatste hadden wij ook wel hoor, dat kan ook niet anders met zo een verhaal. De muziek, die deed denken aan het Belgische Bazart, vonden we overigens goed. Die mag Abbey Hoes best echt uitbrengen, die muziek.

Buiten is het Feest is dus geen feest als het om het verhaal gaat. Dat is pijnlijk om te zien, vooral als het gaat om het wegstoppen. De uitvoering vonden we, als het gaat om de getoonde emoties, helaas minder geloofwaardig.

Regie: Jelle Nesna
Cast: Abbey Hoes | Georgina Verbaan | Eelco Smits
Speelduur: 95 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.