Broers

Recensie Broers

De Nederlandse dramafilm Broers gaat over, hoe kan het ook anders, twee broers: Lukas en Alexander. Ze verschillen ontzettend van elkaar, maar toch is er een intense band. Die band komt onder druk te staan door een trip naar Frankrijk. Wat wij van Broers vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Lukas en Alexander zijn twee totaal verschillende broers. Toch zijn het broers en hebben ze een goede band. Lukas volgt zijn oudere broer naar Frankrijk. Als blijkt dat ze wel heel erg van elkaar verschillen, moet Lukas zijn eigen weg gaan kiezen. Zal hij zijn eigen ik vinden?

Ons eindoordeel?

Broers heeft ons laten genieten. Wederom een Nederlandse rauwe film waar bijna alles aan klopt. Inderdaad bijna, want hij is net niet top echt niet. Waarom niet? Omdat hij heel even een inkakte, zo halverwege de film. Daar verloren wij heel even de aandacht. Had hij dat niet gehad, dan was het een meesterwerk. Voor de rest komen wij alleen maar superlatieven tekort. Waarom?

Het samenspel tussen de twee broers – vertolkt door Smulders en Gomperts – is mooi en overtuigend. Je voelt een band tussen de twee, maar tegelijkertijd ook een strijd. Welke broers hebben dat niet? Die strijd is ook precies waar deze film over gaat. Alexander is de losbol en weet niet wat hij met zijn leven wil. Hij wil vrij zijn! Studeren lijkt hij niet meer te doen en werken is een groot feest, met veel alcohol. Lukas weet iets beter wat hij wil, maar laat zich toch leiden door zijn broer. Het is tenslotte zijn grote broer en als beginnend student kun je veel leren van zo iemand.

De ene keer levert dat mooie moment op, maar de andere keer ook mindere. Juist die aspecten zijn mooi in beeld gebracht op die rauwe manier. Lekker op de huid en geen poespas. Broers vertelt een verhaal en als kijker word je de film ingezogen. Je hoeft alleen te gaan zitten, meer niet. Drama en humor wisselen elkaar af en geen enkel moment is de film voorspelbaar.

Daar waar Lukas nog die onzekerheid heeft, springt Alexander in het gat. Die laat het dan ook niet na om te profiteren van die onzekerheid. Het is dan ook Alexander die overkomt als degene met het meeste zelfvertrouwen. Maar is dat wel zo? Als kijker twijfel je daar meerdere malen aan, want hij heeft zeer zeker ook last van ‘moodswings’. Overigens is Christa Theret (in de rol van Josephine) ook het benoemen waard. Een frisse toevoeging aan de cast en ook zij speelt overtuigend.

Als laatste willen we de prachtige soundtrack benoemen. Simpel, maar doeltreffend. In de kroeg is het meeslepende techno, maar op het platteland past de muziek zich naadloos aan aan de setting. Goed gekozen en vaak passend bij het humeur van de personages.

Gaat Broers zien lieve mensen. Hij zal niet teleurstellen. Beloofd!

Regisseur: Bram Schouw
Cast: Jonas Smulders | Niels Gomperts | Christa Theret
Speelduur: 105 minuten

Share

9 gedachtes over “Broers

  1. Prima film waarin ook de kleinste rollen sterk worden gespeeld zoals Tim Linde als de klagende student Wouter en Patrick Descamps als de vader van Josephine. Het was overigens grappig om te zien hoe Lukas aan het begin van de film een pand betreedt dat ik herkende als de studentenflat BSW aan de Weesperstraat in Amsterdam. Als ik me niet vergis keek Lukas vanaf het dak gezien vervolgens uit op een compleet andere stad (Den Haag? Rotterdam?).

    1. Eens wat betreft de kleine rollen. Vooral Descanps was daarin erg goed. Mooi dat Bram Schouw hem had weten te strikken. Dat van die stad was mij nog niet eens opgevallen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.