Botticelli: Inferno

recensie Botticelli InfernoDe documentaire Botticelli: Inferno gaat over de tekening Mappa Dell’Inferno van Botticelli. Die tekening is gemaakt op basis van Dante’s verhalen over de weg naar de hel. Wat wij van Botticelli: Inferno vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Dat een tekening zoveel verborgen verhalen kan hebben, blijkt wel uit de tekening Inferno van Botticelli. Een tekening die er niet zonder slag of stoot is gekomen, maar wel op basis van de verhalen van Danté. die verhalen beschrijven de negen ring op weg naar de hel. Iedere ring kent zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen achtergrond. Zien we wel alles op de tekening?

Ons eindoordeel?

Dante’s en Botticelli’s Inferno kreeg nog meer naamsbekendheid door het boek Inferno van Dan Brown. Dat deze later verfilmd is, is geen verrassing, maar ook dat maakte Inferno nog bekender bij mensen.

Op een enthousiaste manier komen we via de documentaire Botticelli: Inferno nóg meer te weten over de wereldberoemde tekening. Laag voor laag pellen ze de tekening af, waarbij het natuurlijk ook om Botticelli zelf ging. Hoe stond hij in het leven en misschien nog wel belangrijker: hoe interpreteerde hij Danté? Leuk en informatief.

Dat de documentaire soms wat stoffig overkomt zien we dan door de vingers. Ook is het verbazingwekkend om te zien hoe mensen nog steeds zo bezig zijn met iemand te bestuderen, die al ruim 500 jaar dood is. Je zou toch denken dat je op een gegeven moment de betekenis van de tekening wel kent? Nou nee, niet dus, want de tekening is niet het enige dat iets over de weg naar de hel. Daar horen weer vele andere mooie tekeningen bij. Al denken we wel dat die soms wel interpretabel zijn. Het is soms maar net welk verhaal je er bij verzint of wat jij gelooft. Niet bij alles, maar soms wel, vinden wij.

De grootste ontdekking voor ons kwam in de eindscène. Welke ontdekking dat is? Kijk naar Botticelli: Inferno en je weet het.

Botticelli: Inferno maakt deel uit van Arts in Cinema.

Cast: Ralph Loop
Regie:
Speelduur: 96 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.