Boléro

recensie Boléro

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Boléro gaat over componist Maurice Ravel, die een ballet moet compenseren, maar een writer’s block heeft. Wat wij van Boléro vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Maurice Ravel is een van de bekendste Franse componisten, als de Russische choreografe Ida Rubinstein hem vraagt een compositie voor haar ballet te schrijven. Hij gaat aan de slag, maar er komt niets uit zijn vingers. Terwijl het nachtleven van Parijs hem blijft inspireren, blijft het zoeken naar de juiste compositie. De druk zit er ondertussen goed op, want Ravenstein eist perfectie.

Ons eindoordeel?

Zelden zo een saaie biopic gezien als Boléro. De man zelf, Ravel, is saai, maar de film weet ook niets noemenswaardig te vertellen. Waar het eerste half uur gezapig is en je denkt dat dat wel goed komt, gaat dat maar door, de hele film lang. Met Coco Avant Chanel (2009) wist Anne Fontaine nog te overtuigen, maar met deze biopic lukt haar dat verre van.

Wellicht omdat menig Nederlander de componist niet kent, maar alleen zijn wereldberoemde compositie. En om eerlijk te zijn gaat het dan misschien ook wel te weinig om de compositie die hij maakt, maar meer over de man zelf. De film zelf is namelijk moeilijk te doorgronden, door hoe Fontaine Ravel neerzet. Alles blijft op de oppervlakte bij hem. Fontaine neemt de kijker ook niet mee, maar houdt de kijker op afstand. Het is dan ook moeilijk te bepalen hoe ze Ravel neer wil zetten. Als begenadigd componist, of als een twijfelachtig, saai, emotieloos en egocentrisch persoon. Dat eerste had de film wat meer jus gegeven.

Boléro gaat om een begenadigd componist, maar als kijker leer je vooral de man zelf kennen. Een saaie, egocentrische man, wat de film geen goed doet. Wat heet, de film zelf is ook een saaie biopic. Misschien kennen wij Ravel als Nederlanders dan ook niet goed genoeg, terwijl we bijna allemaal zijn wereldberoemde compositie kennen.

Regie: Anne Fontaine
Cast: Jeanne Balibar | Raphaël Personnaz | Doria Tillier | Emmanuelle Devos | Vincent Perez
Speelduur: 120 minuten
Releasedatum: 2-5-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.