Bloody Sunday

recensie Bloody Sunday

De dramafilm Bloody Sunday speelt zich af op 30 januari 1972, als een geweldloze mars is gepland voor meer gelijkheid tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. Wat wij van Bloody Sunday vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Zondag 30 januari 1972 staat bekend als de start van de burgeroorlog in Noord-Ierland. Een geweldloze mars was daar de aanleiding voor. Want wat begon als geweldloos, liep uit op een bloedige zondag. En dat alles om gelijke rechten tussen katholieken en protestanten te krijgen. Ivan Cooper was de initiator van de mars, maar had die dag toch wel heel anders voorgesteld.

Ons eindoordeel?

Wat een meesterwerk is Bloody Sunday! We hadden de film beide al gezien, maar deze tweede kijkbeurt overtuigde ons nog meer. We hebben wel even een potje zitten janken hoor. Op een documentaire-achtige manier is de film in beeld gebracht. Op de huid, snelle afwisselende beelden, schokkerig en alsof je er zelf bij bent. Alleen zo krijg je een beetje mee wat er zich die zondag moet hebben afgespeeld. Dat alles maakt zo een indruk, dat je jezelf afvraagt of dit wel daadwerkelijk waargebeurd is. Blijkbaar wel dus. Ongeloof en onbegrip overheersen. Heb je Bloody Sunday nog niet gezien, doe dat dan snel!

Regie: Paul Greengrass
Cast: James Nesbitt | Tim Pigott-Smith | Gerard Crossan 
Speelduur: 107 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.