Blaze

recensie Blaze

De dramafilm en biopic Blaze gaat over een vergeten americana-zanger uit de jaren 70 en 80. We zien Blaze Foley in verschillende fases in zijn leven, tot aan zijn dood op 39-jarige leeftijd. Wat wij van Blaze vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Blaze Foley was een onderschatte americana-zanger in Amerika in de jaren 70 en 80. Hij was een sleutelfiguur, maar toch onbekend. Daarnaast overleed hij ook al op jonge leeftijd. In de film volgen we Blaze in verschillende fases in zijn leven. Zijn relatie met Sybil Rosen komt voorbij, de impact van zijn nummers op anderen en zijn overlijden op 39-jarige leeftijd.

Ons eindoordeel?

We dachten bij het zien van de trailer van Blaze gelijk aan Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers. Heel logisch, want in beide films zien we een zanger die wel goede muziek maakt, maar niet doorbreekt. Beide zijn ook wel films met een sombere insteek.

Blaze Foley heeft volgens ook misschien ook wel het woord depressiviteit uitgevonden. Een zwartere ziel was er nooit te vinden. Dat depressieve zit dan ook uiteraard in de film. Want de strijd die Foley aangaat, lijkt tussen hem en de buitenwereld te gaan, maar gaat eigenlijk alleen maar tussen hem en hemzelf. Poeh hè, blij dat wij hem niet zijn, ondanks de prachtige muziek die hij maakte.

Want die muziek zit er meer dan genoeg in de film. Door de muziek kom je meer over hem te weten, want die liedjes komen recht uit zijn hart. Tim Knol vertelde nog wel iets moois tijdens de voorpremière. Want dat iemand mooie muziek maakt, betekent niet dat het ook een mooi persoon is of was. Bij Foley is dat inderdaad ook zo. Wat een lul. Wat een klootzak. Maar nogmaals, wat een muziek. Het verhalende in combinatie met zijn muziek maken het een genot om deze film te zien. Tijdslijnen zijn niet altijd duidelijk, maar dat maakt het juist mooi.

De film had wel wat korter gekund van ons. Op een gegeven moment weet je het wel en duurde hij te lang. En dat einde, echt onnodig als je het ons vraagt. Dat was al wel duidelijk dat het zo in elkaar zit. Alleen had Foley het idee dat dat alleen maar voor hem en zijn vrienden gold. Cheer up!

Wij raden Blaze aan als je zijn muziek kunt waarderen. Ken je die muziek nog niet, luister dan vooral de soundtrack. De film duurde net iets te lang voor ons, maar mooi is hij zeker. Vooral als je een muziekbiopic met een rauw randje wel kunt waarderen. Waarschuwing, je loopt niet met een glimlach naar buiten, want de depressiviteit spat ervan af.

Regie: Ethan Hawke
Cast: Ben Dickey | Alia Shawkat | Charlie Sexton
Speelduur: 128 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.