Bijt

recensie Bijt

Waardering: 4 uit 5.

De dramafilm Bijt gaat over de zelfdestructieve Mark, die nadat hij Lisa ontmoet, met meer zelfvertrouwen het leven tegemoet ziet. Wat wij van Bijt vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mark straalt een en al depressiviteit uit. Niet lijkt te lukken en zichtzelf vindt hij ook al niet leuk. Hij is dan ook zelfdestructief, waarbij anderen van hem profiteren. Zijn enige houvast is zijn opa, maar die zit in een verzorgingstehuis. Daar ontmoet hij Lisa, die hem weer het zelfvertrouwen geeft waar hij zo lang naar op zoek was. Alleen, is die relatie wel gelijkwaardig?

Ons eindoordeel?

Maak je klaar voor een film die niet verwacht. Verwacht je nu iets? Gewoon niet doen, want Bijt is zo een film die wel gaat bijblijven. Vreemd, maar wel lekker vreemd. Al is het maar omdat de film nogal oranje gekleurd is, wat vast een zeker de lievelingskleur van regisseur Guido Coppis is.

Het acteerwerk, daar beginnen we mee, want zowel Reinout Scholten van Aschat, als Frieda Barnhard (die ook in Melk al sterk acteert) is zeer overtuigend. Beide spelen ingetogen, wat past bij de op het oog introverte, verbitterde personages die ze spelen. Licht erotisch, al lijkt dat vergezocht, maar gezien de karakters van de twee en anderen, wel passend. Alles draait om zelfvertrouwen en macht, in combinatie met liefde en zorg.

Die personages hebben alleen zoveel verschillende lagen, dat er voor de kijker genoeg te ontdekken valt. Elke minuut gebeurt er wel iets, ook al lijkt dat niet altijd het geval. Alles wat je ziet is waardevol. En waar het naartoe gaat weet je nooit. Laat je in ieder geval niet misleiden door het begin van de film, want voor je het weet zit je naar een totaal andere film te kijken.

Bijt is een niet alledaagse film, die traag start, maar zich ontwikkelt tot een film in een film. Zeer overtuigend acteerwerk en een verhaal waarin genoeg te ontdekken valt. Zet je schrap!

Regie: Guido Coppis
Cast: Reinout Scholten van Aschat | Frieda Barnhard
Speelduur: 106 minuten
Releasedatum: 6-6-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.