Beyond Sleep

recensie Beyond Sleep

Beyond Sleep van Boudewijn Koole is een boekverfilming (Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans) die gaat over een jonge geoloog. Die Nederlandse geoloog is met wat Noren op zoek naar meteorieten, maar raakt dan de groep kwijt. Overleven is dan het motto. Wat wij vinden van deze Nederlands/Noorse dramafilm, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Alfred is een jonge geoloog die op zoek is naar meteorieten. Dat alles om het werk van zijn inmiddels overleden vader voort te zetten. Hij gaat daarvoor op expeditie in Noorwegen, met drie Noren. Als hij iedereen kwijtraakt, moet hij het in zijn eentje zien te redden. Zal hij het redden?

Ons eindoordeel?

Beyond Sleep is niet alleen een zoektocht naar meteorieten in het oogstrelende landschap, maar ook naar wie Alfred zelf is. Hij vindt anderen egoïstisch, daar waar ze eigenlijk heel hulpbehoevend zijn en het Alfred is die alleen maar met zijn einddoel bezig is. In zekere zin heeft Alfred oogkleppen op. Waar de film hoopvol begint, is het de aftakeling van Alfred wat we zien en horen, zonder dat hij het zelf in de gaten heeft. Als kijker word je daarbij wel eens op het verkeerde been gezet.

Beyond Sleep is niet alleen gebaseerd op een boek, maar kijkt ook als een boek, met heldere hoofdstukken. Gewoon een hele fijne en goed doordachte film.

Regisseur: Boudewijn Koole
Cast: Reinout Scholten van Aschat | Pål Sverre Hagen | Anders Baasmo Christiansen | Thorbjørn Harr 
Speelduur: 105 minuten

Share

10 gedachtes over “Beyond Sleep

  1. Ik heb het boek ooit verplicht gelezen voor school…werd daar toen een stuk minder vrolijk van dan ik nu misschien zou zijn, maar toch trekt de film mij niet zo. Wie weet zet ik ‘em toch nog een keer op.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.