Berg

recensie Berg

De documentaire Berg gaat over drie nietige wandelaars die verhalen delen met elkaar, al wandelend door de machtige bergen. Wat wij van Berg vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Wij mensen zijn nietig vergeleken met bergen om ons heen. Die winnen het altijd van ons, vooral als de weersomstandigheden ook nog eens verslechteren. Wij als mens zijn dan overgeleverd aan onszelf en moeten overleven, daar waar de bergen er altijd zullen blijven. Als kijker volg je drie wandelaars, twee jongens en een meisje, die samen verhalen delen, omringd door al die machtige bergen en de bijbehorende weersomstandigheden.

Ons eindoordeel?

Ik voel mij altijd nietig als ik in de bergen ben. Niet dat ik daar vaak wandel, maar op vakanties kun je jezelf zo klein voelen, al lopend door datgene wat de natuur zelf heeft gecreëerd. Berg neemt mij dan ook terug naar mijn wandeling door de Italiaanse Alpen, jaren geleden alweer, waarbij je enerzijds rust ervaart, maar gevaar ook op de loer ligt.

Het kijken naar die immens mooie bergen en de ongerepte natuur geeft al rust. Alsof je er zelf loopt. Alleen jij en je hoofd. Lopen naar het einde van de wereld, met je hoofd in de wolken. Waar je naartoe gaat is niet altijd duidelijk, maar dat boeit ook niet. Net als bij deze documentaire overigens, want geen moment weet je waar je aan toe bent. Dat wringt nergens. Het is gewoon zoals het is. Je bent overgeleverd aan de natuur en het weer en je past je aan. Doe of kun je dat niet, dan zie je de consequenties daarvan ook. Dat is dan wel pittig om te zien.

Prachtig camerawerk met haarscherpe zwart-wit beelden – mens versus natuur – en soms oorverdovende, maar altijd herkenbare geluiden uit de natuur. De mens blijft altijd ondergeschikt aan de krachten van de natuur, dat blijkt ook hier weer. Verwacht daarnaast niet al te veel verhaal en laat je gewoon meeslepen in deze slow cinema. Vooral als je fan van bergen bent, of het wandelen in de bergen, is deze documentaire bijna in zijn geheel een lange aangename yoga-sessie. Namasté.

In Berg gebeurt verdomde weinig, maar tegelijkertijd ook heel veel. Prachtige beelden, mooi geluid en de mens die ondergeschikt is aan de natuur. Een lange maar soms ook pijnlijke yoga-sessie!

Regie: Joke Olthaar
Cast: –
Speelduur: 79 minuten
Releasedatum:
18-11-2021 (ook te zien op het NFF en eerder op IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.