Belgica

Belgica

Regie: Felix van Groeningen
Cast: Stef Aerts | Tom Vermeir | Stefaan De Winter | Hélène De Vos

Felix van Groeningen is een man die ons wel kan bekoren. Niet raar dus dat wij erg uitkeken naar Belgica, zijn nieuwste film. En heeft hij de verwachtingen waargemaakt? Jazeker! In aansluiting op zijn voorgaande werk – De Helaasheid Der Dingen en The Broken Circle Breakdown – hebben we er weer een meesterwerk bij!

Wat opvalt, is dat de handtekening van Felix meteen herkenbaar is. Het begin van de film geeft je namelijk positieve energie, zoals zo vaak bij de films van Felix. Dat die energie wegvloeit naarmate de film vordert , is dan wel weer voorspelbaar. Is dat erg? Helemaal niet! Als je het goed doet – en doet dat Felix – kraait daar geen haan naar. Diepgang heet dat! Ook zijn manier van filmen en de belichting is weer prachtig.

Belgica is de naam van het café van Jo (Stef aerts): ook wel bekend als het het favoriete oord van verderf. Zijn grote broer Frank (Tom Vermeir) besluit om hem te gaan assisteren en al snel is het café tot in de wijde omtrek van Gent bekend. Drank, drugs, sex en rock and roll (met bijpassende soundtrack van Soulwax): Alles en iedereen is geoorloofd in het café. Wanneer het café uitbreidt lopen de broers – die inmiddels gezamenlijk eigenaar zijn – tegen problemen aan: Hoe om te gaan met verleidingen? Moet er bewaking komen? Moeten ze zakelijker worden? En gaat dit alles ten koste van de gemoedelijkheid die er altijd in Belgica heerste? En misschien wel de belangrijkste vraag: Houdt de broederliefde nog wel stand?

Ons eindoordeel? Als je van het voorgaande werk van Felix van Groeningen houdt, dan is ook Belgica een hele goede aanrader. Heel opbouwend komt de film op een hoogtepunt, waarna het verderf optreedt! De perfecte timing klopt als een bus! Wij houden er van.

PS: deze recensie is natuurlijk veel langer dan de gebruikelijke 175 (kern)woorden. But who gives a fuck? We don’t!

Share

6 gedachtes over “Belgica

  1. Klinkt goed…die poster sprak me totaal niet aan, maar nadat jullie me Broken Circle Breakdown hebben aangeraden wil ik deze nu wel graag zien. Helemaal als jullie dit weer een meesterwerk noemen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.