Beduino

recensie Beduíno

Beduino is een Braziliaanse film die over een man en een vrouw gaat die een rollenspel spelen. Wat wij vinden van deze surrealistische en fantasievolle film, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

We zien in Beduino een man en een vrouw die een rollenspel spelen, als in een droom. Dat rollenspel bestaat voornamelijk uit het uitvoeren van fantasieën. Zo ook erotische verlangens die er zijn. Dat die verlangens soms raar zijn, dat blijkt, want er komen voorwerpen voorbij waarvan je je überhaupt afvraagt hoe je daar opgewonden van kan raken.

Ons eindoordeel?

​Experimentele films heb je in alle soorten en maten. Beduino is er één in de categorie fantasievol. De regisseur (Júlio Bressane), die al een tijdje meedraait, beheerst dit als geen ander. Zoals hij zelf aangeeft, moet je lef hebben en de tijd nemen om de film te kijken. Daar heeft hij een punt denken we, in beide gevallen.

Hoewel het een film is, had het net zo goed een toneelstuk kunnen zijn. Dat had niet misstaan. We keken eigenlijk ook naar een toneelstuk. Dat bleek met name uit de setting. Veel speelde zich af in de woonkamer, maar ieder keer anders vormgegeven. Daarbij werd vaak op poëtische wijze duidelijk gemaakt wat de scène betekende.

Zoals gezegd een rollenspel, in dit geval over je relatie spannend houden, naar wij mogen aannemen. Verkapte seksfantasieën, een wurger, een blinde, er komt veel voorbij. De twee personages hebben dit blijkbaar nodig hebben in hun leveant anders zijn de vele rollen niet te verklaren.

Beduino is dan ook een film die bestaat uit veel verschillende scènes, met elke keer een ander verhaal. Soms grappig, vunzig, maar vaak raar. Je leert de personages in ieder geval niet persoonlijk kennen, enkel als het gaat om hun fantasieën of fetisjen.

Met een 75 minuten speelduur lijkt hij kort, maar is het niet. Dat bleek ook uit een leeglopende zaal. Desalniettemin zullen er mensen zijn die hier van houden. Hou je van experimenteel dan zit je goed bij Beduino. Zo niet, blijf dan weg.

Regisseur: Júlio Bressane 
Cast: Alessandra Negrini | Fernando Eiras
Speelduur: 76minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.