Beautiful Beings

recensie Beautiful Beings

De dramafilm Beautiful Beings gaat over Addi en drie vrienden. Ze ontdekken het ouder worden, maar dat escaleert dusdanig dat Addi terug wil naar de basis. Wat wij van Beautiful Beings vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Addi woont met zijn moeder in de hoofdstad van IJsland. Een klasgenoot van hem wordt dusdanig gepest, dan Addi de noodzaak voelt om zich over hem te ontfermen. Dat doet hij samen met nog twee vrienden. Samen ontdekt het viertal wat het betekent om ouder te worden, waarbij agressie, loyaliteit en genegenheid ook bij horen. Als dat lijkt te escaleren, wil Addi weer terug naar de basis.

Ons eindoordeel?

Voordat ik een film ga kijken, dan schep ik verwachtingen. Die verwachtingen schep ik na het lezen waar het verhaal over gaat en/of na het kijken van de trailer. Zelfs de filmposter kan al bepaalde verwachtingen scheppen. Bij Beautiful Beings waren die verwachtingen best wel hoog. Een op het eerste gezicht aansprekende coming of age in het mooie maar ook grauwe IJsland.

En wat een mooie film – in beeld en verhaal – krijg je voorgeschoteld. Met name de eerste anderhalf uur doen je aan het beeld kluisteren. De vier jongens hebben een chemie waar je u tegen zegt, wat resulteert in een hecht samenspel, met goed acteerwerk. Je voelt met ze mee en dan met name met de tengere en kwetsbare Balli, die door de groep letterlijk en figuurlijk is omarmd.

Uiteindelijk zie je een film met energie, maar ook een film die een duistere en meer verborgen kant laat zien. Het kan er aan de voorkant allemaal leuk uitzien, maar diep van binnen speelt er meer. Veel meer. Zo veel zelfs dat dit leidt tot wanhoop. En wanhoop laat mensen rare dingen doen. Jeugdige onbezonnenheid tezamen met ontdekken en tegelijkertijd ook nog zo kwetsbaar zijn. De energie ebt wat weg op het einde. Dat is jammer, maar doet niets af aan deze in meerdere opzichten fraaie film.

Beautiful Beings is in meerdere opzichten een fraaie film. Een film met energie, maar ook een duisteren kant. En de vier jonge jongens hebben een chemie waar je u tegen zegt!

Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Cast: Áskell Einar Pálmason | Birgir Dagur Bjarkason | Viktor Benóný Benediktsson
Speelduur: 123 minuten
Releasedatum: 29-9-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.