Beau Travail

recensie Beau Travail

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Beau Travail gaat over sergeant Galoup, die leiding geeft aan een vreemdelingenlegioen. Een nieuweling verstoort vervolgens de hiërarchie. Wat wij van Beau Travail vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een vreemdelingenlegioen is gestationeerd in Djibouti. Galoup is de sergeant van de groep, als de nieuweling Sentain zich bij de groep aansluit. Die nieuweling maakt indruk op de groep, maar de sergeant ziet hem eerder als een indringer in een groep waar hij controle over had. Een groep die doet wat hij vraagt, mede door de strenge hiërarchie.

Ons eindoordeel?

Claire Denis (High Life, 2018) is inmiddels een gevestigde naam als regisseur met trouwe fans. In haar lange carrière valt ze vooral op in het type films dat ze maakt, waarbij de kijker ook flink moet meedenken. Ze maakt het je in ieder geval niet altijd gemakkelijk, ook niet in Beau Travail, die ze in 1999 al maakte en die in 2024 als geremasterde 4K-versie opnieuw is uitgebracht. En dat is te zien, want alleen al die blauwe kleuren knallen van het scherm.

Tijdloos is deze film, waarin misschien niet veel lijkt te gebeuren, maar ondertussen heel veel. Mannen die heel de dag oefenen voor iets wat nooit komen gaat. Je ziet ze ploeteren, zweten en noeste arbeid verrichten, maar ondertussen speelt het psychologische aspect een meer dan belangrijke rol. Het niets doen eist zijn tol, wat vooral zijn weerslag heeft op de zichzelf overschattende sergeant (sterk gespeeld door Denis Lavant) van de groep. Hoe je als leidinggevend individu jezelf staande moet houden (je hoeft jezelf niet anders voor te doen) in een groep waar juist het groepsdynamiek zo belangrijk is. Een beetje vreemd deze film en het duurt even voordat je erin zit, maar uiteindelijk smaakt het naar meer. Vooral met zo een indrukwekkend, onbekommerd einde, dat haaks staat op eerdere beelden. Let’s dance!

Beau Travail is een beetje vreemd, maar wel lekker. Er lijkt ook niet zoveel te gebeuren, maar in de hoofden van de mannen gebeurt verdomd veel, met een zichzelf overschattende sergeant als beste voorbeeld.

Regie: Claire Denis
Cast: Denis Lavant | Michel Subor | Grégoire Colin
Speelduur: 92 minuten
Releasedatum: 22-2-2024 (geremasterde 4K-versie)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.